ANNONCE

Gule a-kasser fortsætter fremmarch

1. februar 2012 07:13 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Gule a-kasser fortsætter fremmarch
Billede mangler

Danskerne strømmer til billige a-kasser som Det Faglige Hus, Kristelig A-kasse og ASE.
De tre a-kasser er på et år vokset med henholdsvis otte, fem og to procent.
Omvendt går LO-a-kasser som 3F, Fødevareforbundet og Metalarbejdere tilbage med hver fire procent.
Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Det Faglige Hus A-kasse er fra december forrige år til december i år vokset med 5.500 flere medlemmer og tæller nu 76.400 medlemmer.
Forretningsordfører i Det Faglige Hus A-kasse, Johnny Nim, forklarer fremgangen med de økonomiske krisetider.
“Nu er der ikke ret mange store lønstigninger på arbejdsmarkedet, og så går lønmodtagerne jo ind og ser, hvordan de kan spare penge. Der er store stigninger på vand, varme og el. Samtidig stiger a-kasserne i pris og fradraget for fagforening og a-kasse er faldet,” siger han til Newspaq.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet er enig i, at prisen er et afgørende konkurrenceparameter netop nu.
“Det er deres absolutte styrkeposition lige nu (de gule, red.), at man kan konkurrere på pris på a-kasse-markedet. Og der er de absolut de billigste. Men det, de kan levere, er en a-kasse og lidt juridisk bistand. Andet har de jo ikke,” siger han med henvisning til, at LO-forbundene sidder på de kollektive overenskomster.
Flemming Ibsen mener dog ikke, at LO kan tillade sig at hvile på laurbærrene. Inden for en række områder i den private sektor, såsom rengøringsområdet, turisme, fritid, hoteller og restauranter kan det i dag ikke betale sig at være medlem af LO.
“Der, hvor LO ikke har overenskomster, kan du ligeså godt være medlem af Det Faglige Hus. Og hvis du er et sted, hvor der er en overenskomst i forvejen, så får du goderne alligevel. Der kan du så at sige nasse på LO’s overenskomster,” siger Flemming Ibsen.
Når det danske arbejdsmarked går bedre tider i møde, så forventer han, at det vil lykkedes for LO at hverve flere medlemmer.
“Med stigende reallønninger og øget beskæftigelse kan det godt være, at folk vil være medlem af en rigtig fagforening. LO kan også godt retfærdiggøre en merpris, fordi de leverer den danske arbejdsmarkedsmodel med forhandlingsafdelinger og strejkefond, tillidsfolk og klubber. Det koster noget. Men de skal også blive billigere og bedre,” siger Flemming Ibsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu