Efterårstid er lig med smittetid: Sådan håndterer du ekstremt smitsom børnesygdom

30. august 2018 12:08 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Den smitsomme hånd-fod-mund-sygdom trives om efteråret, hvor især børn i alderen 2-7 år er udsat

Efterårstid er lig med smittetid: Sådan håndterer du ekstremt smitsom børnesygdom
Hånd-fod-mund-syge er meget smitsom - det er ikke unormalt, at en hel børnehave kan blive smittet på én gang. (Foto: Shutterstock)

Det ser drabeligt ud, når ens barn bliver smittet med hånd-fod-mund-syge. Det er en virus, der især rammer børn i børnehavealderen – og giver dem feber, og røde eller hvide blærer på – ja, hænder, fødder og i munden.

Men selvom det med navnet, der kan vække minder om den frygtede ko-sygdom mund- og klovsyge, så er der ingen grund til alarm. Sygdommen er nemlig ufarlig, beroliger sundhed.dk.

Sygdommen skyldes oftest en virus, der hedder coxsackie-virus. Og den gode nyhed er, at har man først fået coxsackie-virus, så bliver man immun over for den, efter sygdommen har fortaget sig efter en uges tid.

Symptomer på hånd-fod-mund-syge

Det tager mellem to og syv dage – typisk fire, fra barnet bliver smittet med sygdommen, til den bryder ud. I det tidsrum er der ingen symptomer, man kan fange i opløbet.

Når hånd-fod-mund-syge bryder ud, er de første symptomer som regel en lidt feber og generel utilpashed – dårlig appetit, træthed og manglende lyst til at spise, fordi det gør ondt i munden.

Derefter kommer de små blærer, der først mærkes som ondt i halsen – i munden, især på tungen og slimhunder, på hænder og (i en tredjedel af tilfældene) på fødder.

Blærerne kløer ikke, men føles ømme. De starter som en rød ring, der udvikler sig til en lille blære, skriver sundhed.dk. De kan briste og danne små sår.

Smitte ved hånd-fod-mund-syge

Sygdommen rammer jo som oftest børn i alderen to til syv år – og de går jo som regel i børnehave. Derfor kan der som regel udbryde en rigtigt gang omgangssyge, når sygdommen bryder ud, har sundhedsplejersken Helen Lyng Hansen forklaret til TV2:

– Virussen smitter ved fysisk kontakt og via nys og host.  Men fra barnet er smittet, går der tre til seks dage, før sygdommen bryder ud. Derfor er det vanskeligt at forhindre, at sygdommen spreder sig i eksempelvis en børnehave, hvorfor man også ofte ser, at flere børn i institution bliver syge på samme tid, siger Helen Lyng Hansen til TV2.

Det er mest i startfasen – før sygdommen er tydelig med blærer – at den smitter, skriver sundhed.dk. Derfor behøver man heller ikke holde børnene hjemme fra børnehave eller skole i hele perioden, hvor blærerne fremtræder.

Derfor kan barnet være tilbage i børnehave eller skole så snart feberen er væk.

Behandling af hånd-fod-mund-syge

Den dårlige nyhed er, at sygdommen ikke rigtigt kan behandles. Den gode nyhed er, at den går over af sig selv.

For da hånd-fod-mund-syge skyldes en virus hjælper antibiotika ikke. Derfor er det eneste, man kan gøre, at lindre.

Det kan gøre med febernedsættende medicin – for eksempel paracetamol. Har man blærerne i munden, kan det hjælpe at drikke ikke-syrlige drikkevarer – det kan være mælk eller cacaomælk.

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu