ANNONCE

Håndværkerfradag udvides

6. december 2020 15:36 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Håndværkerfradraget hæves midlertidig til 25.000 kroner, fremgår det af finanslovsaftale.

Håndværkerfradag udvides
Finansminister Nicolai Wammen præsenterer finanslovsaftale 2021 på et pressemøde sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet i Finansministeriet i København, søndag den 6. december 2020. Foto: Scanpix

Regeringen og støttepartierne SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet har en indgået en aftale om en finanslov for 2021. Aftalen indeholder blandt andet en udvidelse af det såkaldte håndværkerfradrag og en skattefritagelse af et arbejdsgiverbetalt gavekort til oplevelser.

Det fremgår af en pressemeddelelse om aftalen på Finansministeriets hjemmeside.

Boligjob-ordningen, som måske bedre er kendt som håndværkerfradraget, består af to fradrag. Det ene skattefradrag er i dag på 6400 kroner for serviceydelser og det andet 12.800 kroner for udvalgte primært grønne håndværkerydelser.

Begge de beløb bliver med finanslovsaftalen sat op til 25.000 kroner. Der er tale om en midlertidig forhøjelse af fradraget.

Samtidig bliver der også i 2021 en midlertidig skattefritagelse af et arbejdsgiverbetalt gavekort til restaurationsydelser. Fritagelsen har et loft på 1200 kroner årligt. Det kan bruges på ting som hoteller, restauranter og forlystelser såsom teater og biografer.

Skattefritagelsen forventes at komme til at koste 750 millioner kroner. Der er sat 340 millioner kroner af til den midlertidige udvidelse af boligjob-ordningen.

En hånd

De to tiltag skal ifølge regeringen være med til at give dansk økonomi en håndsrækning under coronakrisen.

– Finansloven for 2021 er en corona-finanslov, som handler om at få Danmark sikkert igennem en meget svær situation, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde søndag.

– Vi ønsker med denne finanslov at holde en sikker hånd under Danmark og danske arbejdspladser, og samtidig prioriterer vi en grøn omstilling og velfærd.

Ifølge Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, kan det give god mening at prøve at øge beskæftigelsen i 2021.

I en sin umiddelbare analyse af finanslovsaftalen skriver han:

– Der er en reel mulighed for, at økonomien af sig selv rejser sig hurtigt, når og hvis restriktioner og coronafrygt forsvinder i Danmark og i omverdenen, men det mest sandsynlige er, at der vil være brug for et rygstød for at få arbejdsløsheden ned og aktiviteten op.

3F: Vigtigt

3Fs forbundsformand Per Christensen glæder sig over, at næste års finanslov har fokus på opkvalificering og omstilling af lønmodtagere, der har mistet jobbet under corona-krisen.

– Jeg er rigtig glad for, at vi har en regering, der i den grad tager ansvar for at hjælpe folk videre, og at der er fokus på de små og mellemstore virksomheder.

– I 2021 afsættes næsten en halv milliard til opkvalificering og videreuddannelse. Det er fuldstændigt afgørende, når vi skal holde hånden under de lønmodtagere, der har betalt for krisen med deres job, siger Per Christensen i en pressemeddelelse.

Han hæfter sig ved, at aftalen giver ret til 110 procent af dagpengesatsen for ledige, der fx målretter deres uddannelse den grønne omstilling.

Fakta

Finanslovsaftale 2021

Regeringen har søndag indgået aftalen om næste års finanslov med støttepartierne, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen afsætter ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) penge til at holde gang i dansk økonomi under corona-krisen og fortsætte den grønne omstilling.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

* Støtte til dansk økonomi for at fastholde arbejdspladser:

– Der afsætte 750 millioner kroner til støtte til oplevelsesøkonomien. Det vil sige restauranter, biografer, hoteller og spillesteder. Der indføres blandt andet skattefritagelse for arbejdsgiverbetalte gavekort. Samtidig får udsatte og sårbare borgere penge til oplevelser.

– Flere penge til boligjobordningen i 2021. Loftet for serviceydelser hæves til 25.000 kroner, og skatteværdien af fradraget øges til cirka 35 procent for serviceydelser. Loftet for håndværksydelser hæves til 25.000 kroner.

– Der afsættes to milliarder kroner til “omstillingsindsatser”. De skal sikre job i områder af landet, som er hårdt ramt af coronaen. Det er blandt andet Nordjylland, hvor mange minkfarme er lukket, samt Tårnby, hvor Danmarks største lufthavn har haft meget få flyafgange på grund af corona.

– Der afsættes 600 millioner kroner i alt til forlængelse af bredbåndspuljen samt en digitaliseringsfond. Fonden skal bidrage til udvikling af “nye digitale løsninger, der kan understøtte beskæftigelse, konkurrenceevne samt grøn omstilling”.

 

* 4,5 milliarder kroner til grønne initiativer:

– Der afsættes knap tre milliarder kroner til opfølgning af klimapartnerskabernes prioriterede anbefalinger. Det gælder blandt andet øgede puljer til udfasning af olie- og gasfyr, tilskud til grønne boligforbedringer, pulje til transport, herunder el-færger og ladestandere, tilskudspulje til energieffektivisering i offentlige bygninger og udtagning af lavbundsjorde.

– Der afsættes 630 millioner kroner i alt til oprensning af generationsforureninger. Det gælder eksempelvis Himmark Strand, Kærgård Klitplantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund.

– Der afsættes 520 millioner kroner til en cykelpulje, som skal få flere til at cykle frem for at tage bilen.

 

* Fem milliarder kroner mere til velfærd:

– Samlet set løftes velfærden ifølge regeringen med fem milliarder kroner som følge af aftalen. Pengene går blandt andet til en fremrykning af minimumsnormeringer, 1000 flere ansatte i ældreplejen og styrkede ungdomsuddannelser.

 

* Flere penge til kulturområdet:

– Der afsættes 901 millioner kroner til annullering af de planlagte besparelser i DR. Det skal “styrke dansk public service og skabe ro om DR’s økonomi”.

– Der afsættes samlet 437 millioner kroner til “løft af kulturområdet”, herunder 80 millioner kroner til mere børne- og opsøgende teater.

 

* Flygtninge og social kontrol:

– Der afsættes 40 millioner kroner til, at Danmark i 2021 kan tage imod 500 kvoteflygtninge. Regeringen vil i midten af næste år melde ud, hvor mange kvoteflygtninge, der skal til Danmark.

– Der er desuden afsat 40 millioner kroner til indsats mod negativ social kontrol.

Kilder: Finansministeriet

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu