Haarder vil svinge øksen over DRs “alfabetsuppe”

7. november 2016 06:29 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Kulturministeren vil have flere, og ikke færre, medier til at sikre bedre public service i de danske medier.

Haarder vil svinge øksen over DRs
Bertel Haarder og regeringen mener, at DR er for dominerende i det danske medielandskab. Arkiv. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Skal DR lukke kanaler? Skal TV2 sælges? Hvad pokker skal der ske?

En ny rapport udkommer mandag med flere scenarier for de danske public service-mediers rolle i årene fremover.

Ifølge Berlingske indeholder rapporten fem scenarier. To af dem anbefaler et stærkere DR, hvis public service til danske medieforbrugere skal styrkes.

Mandag fremlægger udvalget, der har tidligere EU-kommissær og DR-vært Connie Hedegaard som formand, selv rapporten.

Den indeholder fem mulige scenarier for fremtidens medielandskab i Danmark.

Kendetegnende for de to scenarier, der efter udvalgets betragtninger vil styrke public service for danskerne i fremtiden, er, at DR skal styrkes.

Store dele af den politiske debat omkring mediernes fremtid har ellers længe drejet sig om, hvorvidt DR’s rolle skal indskrænkes.

Kulturminister Bertel Haarder (V) har blandt andet talt for en indskrænkning af DR med henvisning til programmer som “X Factor”.

Liberal Alliance og De Konservative har indtaget lignende standpunkter, og Dansk Folkeparti har foreslået at beskære DR’s budget med hele 25 procent over fem år.

Sælg TV2

Men i Public service-udvalgets såkaldte scenarie tre med overskriften “Public service – koncentreres hos DR” lægges der op til, at TV2 Danmark sælges uden særlige forpligtelser, Radio24syv ophører ved koncessionens udgang, ligesom TV2-regionerne lægges sammen med DR.

Det kan “give grundlag for en forstærket regional nyheds- og aktualitetsdækning”, står der ifølge Berlingske i rapporten.

I rapportens femte scenarie pålægges danske public service-medier “at gøre en forstærket indsats for at etablere en klarere identitet af public service-udbuddet som et dansk alternativ med et forøget udbud af dansksproget indhold”.

– Alt andet lige vil DR på den anden side blive en mere dominerende spiller i forhold til produktion af dansk indhold, lyder det ifølge Berlingske.

Medieforsker Stig Hjarvard er ikke overrasket over konklusionerne.

– Det er klart, at den her diskussion omkring public service er spændt. For hvis der er et politisk flertal for en meget betydelig nedskæring af DR, så giver det anledning til ballade, siger han til avisen.

For dominerende

Men kulturminister Bertel Haarder (V) mener fortsat, at DR er for dominerende. Det skriver han i en kommentar i Berlingske mandag.

– Det er til gavn for os alle, at vi har offentlige public service-medier, så længe de også er fokuserede og ikke spreder sig over en masse aktiviteter, som lige så godt kunne varetages af private.

– Regeringen mener imidlertid, at DR dels er for dominerende i et presset mediemarked, dels har spredt sig for tyndt over for mange TV- og radiokanaler og for mange typer indhold, skriver Bertel Haarder.

Han betegner DR’s brede udvalg af tv- og radiokanaler samt hjemmeside som “ren alfabetsuppe”.

 

Kulturministeren er enig i, at en styrkelse af public service-medierne skal komme alle danskere til gode.

– Alle danskere betaler licens, men nogle gange virker det som om, DR’s programmer er præget af institutionens placering i København, skriver han.

Løsningen er ikke færre, men flere medier. Det kan sikre bedre public service, mener han.

– Ligesom Radio24syv har medført en gavnlig konkurrence på radioområdet, kunne man forestille sig, at flere udbydere fik mulighed for at byde ind på andre opgaver.

– Det giver ingen mening for mig, at bare fordi DR eller TV2-regionerne foretager sig et eller andet, så er det per definition public service. Slet ikke i en medieverden i rivende udvikling, skriver han.

Det nuværende medieforlig udløber i 2018.

/ritzau/

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu