ANNONCE

Hackere låser computere som aldrig før

10. april 2021 06:04 | Af: Morten Hermansen, redaktion@newsbreak.dk

Der er sket en stigning i antallet af låste computere

Hackere låser computere som aldrig før
Flere oplever, at deres maskinger bliver låst af hackere Foto: Chris Mcelcheran/Masterfile/Ritzau Scanpix

Du sidder foran din computer, du åbner en mail, og pludselig er din computer låst. Hackere afkræver 150 dollars i kryptovaluta, hvis du vil have dine dokumenter og feriebilleder igen.

Scenariet er ikke usædvanligt, da der på verdensplan er sket en enorm stigning i antallet af computere, som er blevet låst af såkaldt ransomware. Fra 2019 til sidste år steg antallet af låste computere med 485 procent. Det skriver antivirus virksomheden Bitdefender i en rapport.

Ganske simpelt bliver maskinen taget som gidsel, og nogle tilfælde er der ikke engang sikkerhed for, at filerne bliver låst op, hvis man betaler gidseltagerne.

Færre end ventet

Faktisk havde eksperter forventet, at antallet af inficerede maskiner ville være langt højere. Årsagen til at det ikke er sket, er fordi hackerne i høj har skiftet strategi. Før var det særligt hjemmecomputeren, der var udsat, men nu går de efter større mål.

Særligt virksomheder blev sidste år ramt af gidseltagerne, som krævede høje beløb, hvis ikke deres fortrolige oplysninger skulle deles offentligt.

Men derfor er maskinerne i hjemmet ikke blevet mere sikre. Der er nemlig også sket en stigning i antallet af android-telefoner, der er blevet låst, og det samme gælder de såkaldte Internet Of Things-maskiner. Det er altså Smart TV’er, overvågningskameraer og netværkstilsluttede datalagre.

Som hovedregel opfordrer eksperter til, at man holder maskiner og systemer opdateret og derudover ikke åbner hjemmesider, filer eller links, fra steder man ikke kender.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu