ANNONCE

Hackere stjæler dit cpr-nummer gennem bibliotekscomputere

8. september 2020 13:28 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

It-kriminelle har skaffet sig adgang til danske cpr-numre ved at hacke offentlige computere på biblioteker.

Hackere stjæler dit cpr-nummer gennem bibliotekscomputere
Hackere har gennem offentligt tilgængelige computere skaffet sig adgang til danske cpr-numre. (Arkivfoto) Foto: Pawel Kopczynski/Reuters

Det er lykkedes it-kriminelle at hacke offentlige computere på landets biblioteker og skaffe sig adgang til danskeres cpr-numre.

Det gælder blandt andet de borgere, som har brugt de computere, der står offentligt tilgængeligt på bibliotekerne.

Det oplyser Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse.

Hvor mange cpr-numre, der er tale om, eller hvilke borgeres personoplysninger er blevet stjålet, vides ikke.

– Det er et organiseret angreb, hvilket gør det utroligt svært at dæmme op for som offentlig myndighed. Derfor sætter vi benhårdt ind med en række målrettede initiativer, så kommunerne kan få lukket de huller, der måtte være i sikkerheden, siger direktør i KL Christian Harsløf i pressemeddelelsen.

Kan ikke garantere

Christian Harsløf understreger, at han aldrig kan garantere, at cyberangreb ikke sker, men at det ikke betyder, at man skal lade være med at bruge NemID på offentligt tilgængelige computere.

– Det er vigtigt for os i kommunerne, at borgere – især ældre borgere – har adgang til en computer på eksempelvis biblioteker og borgerservicecentre, så de kan få råd og vejledning og løst deres it-opgaver. Derfor skal den adgang være til stede, siger han.

Politiet efterforsker sagen og er i dialog med Nets, som sørger for at spærre de ramte borgeres NemID.

Derefter vil borgere, hvis NemID er blevet krænket få besked fra Nets.

Hvis borgere har mistanke om, at deres oplysninger er blevet misbrugt til økonomisk kriminalitet, skal det anmeldes til politiet, oplyser KL.

Andre data

Udover cpr-numre kan andre data også være blevet stjålet. Derfor opfordrer KL til, at man ændrer password alle steder, hvis man har anvendt offentligt tilgængelige computere.

Det er anden gang på to uger, at hackere stjæler danske cpr-numre.

Den 31. august angreb it-kriminelle Aalborg Universitet og skaffede sig adgang til personoplysninger på flere nuværende og tidligere ansatte samt passwords på studerende.

Fakta

Sådan sikrer du dig på nettet

Her får du fem gode råd til, hvordan du optimerer sikkerheden på dine enheder og undgår at blive hacket:

1. Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram: Et antivirusprogram er et sikkerhedsprogram, som beskytter både din pc, smartphone og tablet mod virus. Sikkerhedsprogrammet forhindrer også hackere i at snuse i dine data, aflytte din kommunikation og følge med i, hvor du befinder dig.

2. Hold dine enheder opdateret: Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Derfor skal du holde både dine programmer, apps og styresystemer opdateret.

3. Vær opmærksom på uopfordrede mails: Du kan ikke være sikker på, at en mail kommer fra den, der står som afsender. Links i en mail kan lede dig andre steder hen, end det de umiddelbart viser. Vær derfor varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i en e-mail, du får tilsendt uopfordret.

4. Brug gode passwords: Beskyt adgangen til dine enheder med en lang adgangskode, som både indeholder tal, tegn og bogstaver. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Så undgår du, at afsløringen af et enkelt password giver adgang til alle dine tjenester. Skift password jævnligt.

5. Undgå åbne trådløse netværk: hvis et trådløst netværk ikke er beskyttet med kryptering, kan en hacker på netværket se, hvad alle andre sender. Bruger du eksempelvis et åbent netværk på en café, henter din telefon, tablet eller computer måske en mail samtidig. Det kan give en hacker mulighed for at opsnappe adgangskoden til din mailkonto. Brug åbne netværk af typen WPA eller WPA2.

Kilder: Rådet for Digital Sikkerhed

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu