Hækkerup: Slut med at bruge lokale tolke i Afghanistan

10. marts 2013 22:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Hækkerup: Slut med at bruge lokale tolke i Afghanistan
Billede mangler

Forsvaret vil ikke længere bruge afghanske tolke, der kommer fra Helmand-provinsen, fastslår forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

 

Han har besluttet, at Danmark fremover udelukkende vil benytte sig af tolke fra andre områder i Afghanistan for at sikre, at tolkenes sikkerhed ikke sættes over styr, når de danske soldater forlader landet i 2014.

»Når vi bruger tolke, så skal vi jo sikre os, at de kan færdes trygt og sikkert, efter at have tolket for os. Så er det selvfølgelig bedre, at vi bruger tolke fra et andet sted i Afghanistan, så de kan vende tilbage til en hverdag, hvor ingen ved, hvor de har været henne, forklarer Nick Hækkerup til Berlingske Nyhedsbureau.

Han oplyser, at han vil indskærpe de nye regler om brug af tolke straks.

Forsvarsministeren har blandt andet sagt til TV2, at Danmark slet ikke benytter tolke fra Helmand-provinsen, og den samme forklaring har han brugt som begrundelse for, at tolkene ikke skal have asyl i Danmark. Det betyder, at faren for hævnangreb mod tolkene fra Taleban ikke er så høj, lød forklaringen. I andre sammenhænge har han dog erklæret, at Danmark kun »i overvejende grad« rekrutterer tolke fra andre områder end Helmand. Det var en fejl, erkender forsvarsministeren nu.

»Det var upræcist. Jeg skulle selvfølgelig have brugt formuleringen ’i overvejende grad, det gjorde jeg så ikke, og sådan er det. Det var bestemt ikke med vilje, det siger sig selv, at man er verdens dummeste minister, hvis man giver sig til at lyve,« siger han.

Lande som Canada, USA og Norge har alle givet asyl til tidligere ansatte i Afghanistan, og det er helt på linje med anbefalingerne fra FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, som peger på, at alle personer, der antages at støtte NATOs soldater, risikerer at blive angrebet af Taleban i Afghanistan.

Hidtil har den danske regering stået fast på, at de tolke, som Danmark har benyttet, skal blive i hjemlandet og hjælpe med at bygge det op. Men nu åbner forsvarsministeren op for, at det alligevel kan komme på tale at tildele tolke fra Helmand asyl.

»Lige nu er det regeringens position, at tolkene ikke skal have asyl i Danmark, men der er to år til, vi trækker os ud, og vi holder selvfølgelig også øje med, hvad andre lande gør,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu