Hagl og torden på vej: Vink farvel til det virkelig varme og goddag til den danske sommer

25. juli 2016 06:46 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

DMI varsler om skybrud. Det vil dele landet. Men i morgen er alle lige igen.

Hagl og torden på vej: Vink farvel til det virkelig varme og goddag til den danske sommer
Det trækker op til hagl, torden og skybrud. Se hvor, det vil ramme Danmark, ved at klikke videre i galleriet. Foto: Scanpix.

Farvel til ekstraordinært sommervejr. Goddag til den danske sommer, vi kender; solen vil skinne. Så vil det regne. Og så vender solen tilbage. Det er prognosen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) for vejret i Danmark i de kommende dage. Men overgangen fra virkelig varmt vejr til mere moderat vejr bliver lidt mere hidsig, end vi er vant til.

– Der er ugler i mosen i form af en koldfront, der ligger i nordsøen Den truer med regn- og tordenbyger, fortæller Thyge Rasmussen, vagthavende ved DMI. De forventede regn- og tordenbyger ser ud til at blive så kraftige, at DMI har udsendt et skybrudsvarsel. Det gælder for Jylland og Fyn, mens de, der bor øst for Storebælt, ser ud til at gå fri. I hvert fald for det værste.

– I øjeblikket ligner det, at det vil ramme den vestlige del af landet. Det vil ramme Aarhusområdet omkring middagstid og så trække sig op mod den nordlige del af Jylland, siger Thyge Rasmussen.

Ikke bare torden. Ikke bare regn.

Som om det ikke var nok, at jyderne kommer til at vinke farvel til det flotte og varme vejr, og som om det ikke var nok, at der er risiko for skybrud på denne mandag, så har DMI faktisk endnu en dårlig nyhed til de af landets borgere, der bor i det område, hvor skybruddet rammer. Der er nemlig også risiko for haglbyger. Det er intet nyt fænomen, når det er virkelig varmt, og vejret slår om. Men det er heldigvis heller ikke normalt for den danske sommer.

– Vi så det blandet andet i nordvestjylland i lørdags. Skyerne går højt op, i 10-12 kilometers højde, og så kan der godt være hagl i det, der kommer siger Thyge Rasmussen.

Vil stå på indtil aften

DMI forventer, at skybruddet rammer Aarhus omkring middagstid, og at Jylland herfra vil være ramt af regn, torden og hagl i de næste timer. Ud på aftenen ser vejret ud til at klare op, hvorefter enkelte byger vil trække østpå, mod Sjælland. Og med det vinker vi farvel til det virkelig varme vejr.

– Det hører sommeren til. Og der sker en overgang til køligere vejr. I de kommende dage falder temperaturen til omkring 22 grader. Der kommer byger, men de er mindre voldsomme. Det bliver mere typisk, dansk sommerfejr med byger og sol ind imellem, siger Thyge Rasmussen til Newsbreak.dk.

I mellemtiden kan de på Sjælland nå at nyde 26-27 grader indtil engang ud på eftermiddagen. Og i Jylland er det nok en god idé at overveje, hvor godt kælderen egentlig er sikret mod regnvand.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu