ANNONCE

Haitis ledere forlænger humanitær katastrofe

12. januar 2012 07:21 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Haitis ledere forlænger humanitær katastrofe
Billede mangler

Da Haiti for præcis to år siden blev ramt af et jordskælv, som målte 7.0 på Richter-skalaen, oplevede verden en af de største naturkatastrofer nogensinde.
Op mod 220.000 mennesker mistede livet, halvanden million blev hjemløse, hundredetusindvis blev sårede og vandforsyningerne brød sammen. Og behovet for politisk handlekraft var enormt.
Desværre har Haiti lige siden katastrofen været ramt af et handlingsmæssigt vakuum, som skaber store problemer, forklarer landechef for Røde Kors i Danmark, Peder Damm.
“Der er ikke blevet truffet nogen politiske beslutninger i to år. At der nu sidder en premierminister og en præsident, som stort set ikke har nogen af senatorerne i senatet med sig, gør, at det bliver en slags stikken kæppen i hjulet på politiske beslutninger hele vejen rundt,” siger Peder Damm til Nyhedsbureauet Newspaq.
Der er ellers nok at tage fat på for politikerne. Skolesystemet er i meget dårlig stand, da der ikke stilles nogle krav til lærernes uddannelse, sundhedssystemet mangler læger og sygeplejersker og er så ineffektivt, at en Kolera-epidemi sidste år dræbte 6.000 mennesker, og 550.000 mennesker er fortsat hjemløse.
Donorer værger sig mod at sende penge til landet, da politikerne udover de interne magtkampe prioriterer genopbygning af præsidentpaladset ‘Det Hvide Hus’ og genetableringen af hæren højere end at tage sig af de åbenlyse humanitære behov.
“Er det virkelig det mest vigtige, de kan komme på i øjeblikket? Det er sådan nogle tåbeligheder, der går ind og bremser tingene og tager fokus væk fra de vigtige ting. Det går politikerne og bruger meget tid på i øjeblikket,” siger Peder Damm.
Nødhjælpsorganisationerne har allerede opnået store resultater, men der er meget at gøre endnu. Halvdelen af jordskælvets ti millioner kubikmeter vragrester er endnu ikke ryddet op, og det er ikke etableret et effektivt system til at sikre en stabil vandforsyning.
Peder Damm efterlyser, at man kan begynde at overdrage ansvaret for genopbygningen til de lokale myndigheder. Samtidig ser han en mulighed for at gøre Haiti stærkere og til et mere behageligt samfund end det var tidligere.
“Haiti var jo på ingen som helst måde et velfungerende samfund inden jordskælvet med deres skolesystem, sundhedssystem og korruption. De manglede jo også vand før, og deres sanitetssystemer var også ad pommern til før. Når man har de midler stillet til rådighed, som hele verden gav til Haiti, så skal vi bygge noget op, der er bedre end det, der var,” siger Peder Damm, som dog frygter, at det kan have lange udsigter i det nuværende haitianske politiske klima.
“Roden til meget af det onde er en politisk laden stå til. Og så nytter det ikke noget, at man har en popsanger som præsident, der som sin nærmeste rådgiver har en voodoopræst, der også er musiker. Der er jo ikke meget tyngde i det. Voodoo redder ikke Haiti.”
Røde Kors Danmark afsluttede den 30. november 2010 sine aktiviteter i Haiti, fordi østaten ikke er blandt organisationens strategiske områder. Røde Kors i blandt andre USA, Canada, Frankrig, Spanien og de mellemamerikanske lande er fortsat til stede i Haiti tre til fem år frem.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu