ANNONCE

Halv million danskere lever med denne sygdom

29. juni 2020 16:58 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

515.147 danskere lever i dag med en hjertekarsygdom

For første gang nogensinde lever over en halv million danskere med en hjertekarsygdom.

Det skriver Hjerteforeningen i en pressemeddelelse.

Længere nede i artiklen kan du læse, hvor mange danskere der dør af en hjertekarsygdom.

Mere præcist er antallet af danskere, der lever med en hjertekarsygdom 515.147.

Når Hjerteforeningen kan sætte tallet så præcist op, så skyldes det databasen Hjertetal, forklarer forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason:

– Det er en øjenåbner, at vi faktisk har over en halv million danskere med hjertekarsygdom . Vi har forbedret opgørelsesmetoden, så den er blevet mere præcis, og vi kan nu med endnu større sikkerhed sige, at hjertekarsygdom rammer flere og flere danskere. Personer, der alle har brug for vores hjælp. Derfor kæmper vi med moderne forskning og mange støttetilbud for at hjælpe denne voksende gruppe af danskere, der er vores ægtefæller, børn, naboer, venner og kolleger, siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Betegnelse for flere sygdomme

Hjertekarsygdomme er en betegnelse for flere forskellige sygdomme.

Heraf er den mest udbredte iskæmisk hjertesygdom, som 166.426 i 2016 led af. Forkammerflimren er en anden – her er antallet steget fra 72.939 til 138.365 mellem 2004 og 2016. Den store stigning i forekomsten af forkammerflimren (atrieflimren) skyldes, at der er kommet øget fokus på diagnosen og på vigtigheden af blodfortyndende behandling til at forebygge blodpropper i hjernen, som er en alvorlig komplikation til forkammerflimren. Samtidig lever folk længere, og flere lever med anden hjertesygdom.

Fakta

Symptomer på hjertekarsygdomme

Ifølge Apotek.dk er der en række forskellige ting, man kan holde øje med, hvis man tror, at man er en del af de mere end 515.000 danskere, der er ramt af hjertekarsygdomme.

Symtpomerne afhænger af det eller de berørte organer, og Apotek.dk skriver, at man godt kan være ramt af sygdommen uden at have nogle af symptomerne. Har man et eller flere af nedenstående symptomer, skal man doge søge læge.

Hjertet
-Hjertekrampe, blodprop i hjertet, hjertesvigt med åndenød og hævede ben, rytmeforstyrrelser med hjertebanken, svimmelhed eller besvimelser

Hjerne
– Blodprop eller blødning i hjernen (apopleksi/slagtilfælde), fx med talebesvær, synsproblemer, lammelser, kramper eller evt. demens

Ben
– Vindueskiggersyge, blodprop i benpulsårer med bensår og koldbrand

Nyre
– Nyresvigt

Kønsorganer
– Impotens

Så mange dør

Faktisk dør hver fjerde dansker af en hjertekarsygdom.

Det beløber sig i runde tal til 12.300 i løbet af et år.

Antallet af dødsfald er dog halveret fra 1995 til 2018 – det skyldes blandt andet mere viden på området.

Fakta

Kort om otte folkesygdomme

Lider mindst én procent af den danske befolkning af en given sygdom, kan denne kategoriseres som værende en folkesygdom. Gennem årene har typer af folkesygdomme ændret sig, i takt med at lægevidenskaben og menneskets levevis har ændret sig.

En sygdom kan altså miste titlen “folkesygdom,” som årene går, men på nuværende tidspunkt findes der alligevel otte sygdomme, der kan kategoriseres som værende folkesygdomme.

De otte sygdomme er: 

  • Diabetes
  • Psykiske lidelser
  • Overfølsomhedssygdomme
  • Osteporose
  • Sygdomme og gener, der rammer led, sener, knogler og muskler; muskel- og skeletsygdomme
  • Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)
  • Hjertekarsygdomme
  • Kræft

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu