ANNONCE

Halvdelen af indvandrerne rejser hjem igen

7. december 2011 13:54 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Halvdelen af indvandrerne rejser hjem igen
Billede mangler

Det er langt fra alle indvandrere, der kommer til Danmark for at blive.
En ny rapport fra Danmarks Statistik viser, at over halvdelen af de mennesker, der indvandrede til Danmark i 2002, var rejst hjem igen 1. januar i år.
Det er der især en overordnet grund til, vurderer Thomas Nielsen, der er en af statistikerne bag tallene.
“De stramninger, som den borgerlige regering indførte, de spiller helt sikkert en rolle,” siger han til Newspaq.
Desuden peger han på, at der er sket en generel øget globalisering, og at EU blevet udvidet mod øst.
Det betyder, at andelen af indvandrere, der kun er midlertidigt i Danmark, er blevet større. Af de folk, der kom til Danmark i 1999, var kun 42 procent rejst hjem igen otte år senere. Seneste drejer det sig altså om 56 procent.
De stramninger, den blå regering indførte, ses tydeligt på de grupper af indvandrere, der får opholdstilladelse her i landet.
“På de ti år har mønstret virkelig ændret sig fra at være flygtninge og familiesammenføringer til i meget høj grad at være arbejde og studie,” siger han.
Det ses også tydeligt på tallene. Størstedelen af folk, der kommer til Danmark, stammer fra Polen, Tyskland og USA, og det drejer sig altså primært om folk, der tager mod nord for at studere eller arbejde.
Afghanistan, som tidligere har ligget højt på listen, er nu ikke engang på top 20.
Helt firkantet set er det blevet nemmere at få arbejdstilladelse og sværere at få familiesammenføring, siger Peter Nedergaard, der er professor i Statskundskab på Københavns Universitet.
I 2002 blev tilknytningskravene strammet, og det noget af det, der kan ses på statistikkerne, mener han.
“Det er meget svært at få opholdstilladelse, hvis ikke du er tilknyttet meget tæt til folk, der allerede er i Danmark. Der er også bestemte krav til, at man skal stille garantier for folk, der kommer hertil,” siger han til Newspaq.
Til gengæld er det altså blevet nemmere at få lov at arbejde en årrække i Danmark.
“Hvis man har et job, kan man næsten altid få arbejdstilladelse. Der er åbnet langt mere op for forskellige erhvervsgrupper,” siger han.
Derfor de lande, der kommer flest fra, også de lande, hvor flest tager hjem igen, viser dette års indvandringsrapport fra Danmarks Statistik.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu