Hamas og Fatah forhandler om samlet regering

7. februar 2013 09:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Hamas og Fatah forhandler om samlet regering
Billede mangler

PALÆSTINA: Efter års splid lader det til, at de to palæstinensiske grupper Fatah og Hamas er ved at redde trådene ud.

 

Hamas-leder Khaled Meshaal fortæller til BBC, at han er ved at forhandle med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, om en national samlingsregering, og at begge parter gør klar til både præsident- og parlamentsvalg. Valg, der i adskillige år er blevet udskudt på grund af uenighederne mellem militante Hamas og Fatah. Blandt andet var parlamentsvalget i 2006 med Hamas som vinder en begivenhed, der gav liv til den bitre konflikt.

Førstnævnte har kontrollen over Gaza, mens Fatah styrer Vestbredden, og til trods for, at der er i maj 2011 blev underskrevet en forsoningsaftale, er den endnu ikke blevet implementeret. Dog har de seneste måneder vist, at grupperne er rykket tættere på hinanden, og det bekræfter Meshaal over for BBC.

– Vi kører på med forsoningen. Vi taler om at forme en samlingsregering, siger han og understreger samtidig, at de vil genoplive organisationen PLO og lade det fungere, indtil valget er overstået.

Hamas har længe været allieret med Syrien, og trods uoverensstemmelser har Assad fortsat den palæstinensiske gruppes støtte, lyder det fra Hamas-lederen, som også forklarer, at han så vidt muligt vil forsøge at bevare gode forhold til all arabiske lande og den del af det internationale samfund, der støtter palæstinenserne.

Israel, USA og EU betragtet Hamas som en terroristgruppe på grund af en lang række angreb og afvisning af at afslå volden. Støtter mener dog, at Hamas er en legitimt gruppe, og at regeringen er demokratisk valgt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu