Hammond giver Grønlands selvstyre-drøm nyt liv

13. marts 2013 17:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Hammond giver Grønlands selvstyre-drøm nyt liv
Billede mangler

Siumuts leder, Aleqa Hammond, er ikke bare en populær kvinde, men også Grønlands første af slagsen på posten som landsstyreformand. Hendes jordskredssejr, hvor Siumut fik 42,8 procent af stemmerne, og hvor halvdelen faldt personligt på hende, betyder, at grønlænderne støtter en løsrivelse fra Danmark.

 

»Det kommer til udtryk ved, at det er de mest nationalistiske partier, der er gået frem. Siumut ønsker at genforhandle nogle af de tiltag, den tidligere regering gennemførte,« siger historiker Lars Hovbakke Sørensen og henviser til, at Aleqa Hammond blandt andet vil indføre »royalties«, så Grønland med det samme får en indtjening på de råstoffer, der bringes ud af landet.

Disse indtægter skal ifølge Siumut være med til at finansiere en løsrivelse fra Danmark indenfor de næste ti år, men det kan blive svært at skabe grundlaget for en selvbærende økonomi, vurderer Torben M. Andersen, formand for Grønlands Økonomiske Råd og professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

»Hvis man kigger på de offentlige finanser, er udgangspunktet rimeligt, fordi man ikke er gældsat og ikke har store underskud, men stille og roligt vil de udgifter, man har, løbe fra indtægterne, og Grønland har også udfordringer fra demografien, hvorfra underskuddet vil være meget stort. Disse ting, som kun er nogle af aspekterne, indrammer, at økonomien ikke er selvbærende,« siger Torben M. Andersen til Berlingske onsdag.

Han henviser til, at man blandt andet skal have løftet kvalifikationerne i den grønlandske arbejdsstyrke for at kunne sætte skub i den fornødne erhvervsudvikling, der kan komme grønlænderne til gode.

Og Grønland er klar over, at man ikke kan blive selvstændige med et snuptag, mener Poul Krarup, ansvarshavende chefredaktør for avisen Sermitisaq og mangeårig iagttager af grønlandsk politik.

»Man er udmærket klar over, at man ikke kan blive selvstændige, før man har råd til det, og man er også klar over, at man ikke kan være alene i verden. Vi er kun 56.000 mennesker, og vi kan ikke have en udenrigstjeneste eller et forsvar uden hjælp udefra. Jeg forestiller mig et partnerskab, som tidligere kolonier har over for deres moderland, hvor Grønland ikke føler sig som »underdog«, men hvor det er mere ligeværdigt,« siger han til Berlingske.

Overfor Berlingske Nyhedsbureau fortæller Julie Rademacher, tidligere folketingsmedlem for Socialdemokraterne og nu bosiddende på Grønland og medlem af Siumut, at grønlænderne er fulde af forventning til det sandsynlige i et større fokus på Grønlands selvstændighed med hendes partiformand ved roret.

»Aleqa Hammond er en ildsjæl ud over alle grænser, og man er ikke i tvivl, når hun er i lokalet. Derfor tror jeg selvfølgelig, at hun bliver en god regeringsleder for Grønland, for hun kender virkelig sit eget samfund, som er et tidligere fangersamfund i rivende udvikling,« siger Julie Rademacher.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu