ANNONCE

Han er den nye formand

16. januar 2021 11:54 | Af: Ritzau Fokus

Ved en første afstemning i CDU er den tidligere miljøminister Norbert Röttgen ude af formandsopgør

Han er den nye formand
Armin Laschet, ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, er lørdag valgt som ny CDU-partileder ved digital partikongres. Den moderate 59-årige Laschet blev valgt i en anden valgrunde i et opgør mod tidligere CDU-gruppeformand Friedrich Merz. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters

Armin Laschet, ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, er lørdag valgt som ny leder af det tyske regeringsparti, CDU. Det er sket ved en digital partikongres.

Den moderate 59-årige Laschet blev valgt i en anden valgrunde i et opgør mod tidligere CDU-gruppeformand Friedrich Merz.

– Jeg takker for den store tillid, og jeg er bevidst om det store ansvar, som der hviler på denne post, siger Laschet i sin sejrstale.

Merz, som er velhavende erhvervsadvokat, ønskede en mere højreorienteret retning. En tredje kandidat, Norbert Röttgen, som også er centrumorienteret og stærk på udenrigs- og klimapolitik, blev slået i en første valgrunde.

Ved det store digitale partimøde har CDU taget det første skridt frem mod valget af en efterfølger til forbundskansler Angela Merkel. Laschet har nu gode chancer for senere at blive kåret som sit partis kanslerkandidat.

De 1001 delegerede, som deltager i CDU’s første digitale partikongres, valgte Laschet med 521 stemmer i anden runde mod 466 til Merz.

Merkel træder tilbage som forbundskansler i år, men hun gav allerede i 2018 posten som partileder fra sig. Den nye partiformand erstatter forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (kendt som AKK) som partileder.

Merkel kørte i 2018 AKK i stilling som sin efterfølger og var med til at sikre, at hun blev valgt som CDU-formand. Men det blev aldrig en succes. Kramp-Karrenbauer meddelte i februar 2020, at hun ville gå af som leder af partiet og ikke længere var kanslerkandidat.

Merkel selv har tilkendegivet, at hun håber, partiet fortsat vil søge mod midten i tysk politik. Hun nævnte ikke navne, men det blev opfattet som en indirekte støtte til Armin Laschet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu