ANNONCE

Han gav mors lig væk: Nu føler han sig snydt

1. august 2019 09:31 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Jim Stauffer føler sig snydt. Han har fundet ud af, at hans mors lig er blevet sprængt i stykker. Nu sagsøger han.

Han gav mors lig væk: Nu føler han sig snydt
Jim Stauffer med et foto af sin afdøde mor. Foto: REUTERS/Ricardo Arduengo/Scanpix

Der er på sin vis noget nobelt over, når de efterladte donerer lig til videnskabelig forskning – med samfundets bedste for øje. Her kan de afdøde bruges til potentielt banebrydende forskning, der på sigt kan redde liv.

Intet havde dog forberedt Jim Stauffer fra Phoenix i den amerikanske stat Arizona på, hvad hans afdøde mors lig rent faktisk blev brugt til. Nu føler han sig både taget ved næsen, modløs og vred. Han har sagsøgt.

Sammen med 32 andre pårørende, hvis kæres jordiske rester har lidt en på alle måder bizar forskningsmæssig skæbne i hænderne på det amerikanske militær, har han besluttet sig for, at det ikke skal være ustraffet. Han vil have oprejsning.

– Jeg kan ikke se, hvordan jeg skal kommer ovet det her. Hver eneste gang, der dukker et minde op, hver gang der er et fotografi at kigge på, dukker den her frygtelige ting, der skete, pludselig op og stirrer direkte på en, siger Stauffer til ABC15 News.

Solgt videre

For at forstå mandens smerte, skal vi tilbage til 2013. Da dør hans mor Doris, 74 år gammel, efter at have levet sine sidste år med Alzheimer’s sygdom. Læger fandt, at Doris ikke var genetisk disponeret for at udvikle sygdommen.

Af netop den grund ville forskere gerne have lov til at undersøge hendes hjerne, når hun engang var død. Det gav Jim dem lov til og donerede således sin mors lig til Phoenix’ Biological Resource Center (BRC), der underskrev en række kontrakter sammen med Jim. De blev brudt.

I 2015 blev Stephen Gore, leder af BRC, fundet skyldig i at drive en ulovlig forretning. Han havde videresolgt lig uden aftale med de pårørende. De blev solgt til den amerikanske hær, blev det afsløret af Reuters i 2016. Det var da, at Jim Stauffer fandt ud af, hans mor var iblandt.

Senere skulle han finde ud af, hvad der rent faktisk var sket hos militæret, der havde købt hans mor for knap 6000 amerikanske dollar.

Ligdele flød

Det meste af USA blev for nylig rystet, da nyheden om, hvad der var foregået på BRC kom frem. I 2014 blev stedet nemlig efterforsket af det føderale efterforsningsbureau FBI. Her blev der fundet ligdele alverdens mærkelige steder.

Mest af alt vækker scenariet minder om nazi-lægen Josef Mengele. Hoveder og ben blev fundet i spande, mandlige kønsorganer blev fundet løst i køleskabe, og sammensyede kropsdele flød. Doris Stauffers krop led dog en noget anden skæbne.

Som nævnt afslørede Reuters i 2016, at nogle af BRCs lig var blevet solgt videre til militæret. Her blev hendes krop brugt til en såkaldt sprængningstest. Det vil sige, liget blev spændt fast til en stol og ganske enkelt sprængt i stumper og stykker af sprængstofeksperter. Det hele godkendt af Pentagon, der i øvrigt troede, at de pårørende havde accepteret over for BRC, at ligene blev brugt sådan.

Jim Stauffer modtog en lukket trææske fra BRC med beskeden om, at størstedelen af hans mors aske var heri.

Kilder: The Independent, ABC15News og Reuters

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu