Håndværkere underbetalt i offentlige byggeprojekter

3. marts 2013 21:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Håndværkere underbetalt i offentlige byggeprojekter
Billede mangler

Polske håndværkere er gået til hånde på store offentlige byggerier, uden at de har fået deres løn eller kun modtaget så ringe betaling, at der er tale om social dumping.

 

Det afslørede 21Søndag på DR1 søndag aften.

17 polske håndværkere arbejdede på en række byggerier bygget for kommunale penge i Københavns Kommune, men lønnen var aldrig som lovet.

»Vi havde ansættelseskontrakter, hvor der stod, vi fik 140 kroner i timen og skulle arbejde 37 timer om ugen. Men vi arbejdede 50 timer om ugen, lønnen var aldrig som aftalt. Firmaet Danpartner skylder os alle flere hundrede tusinde kroner,« siger en af de polske håndværkere, Artur Turski, til 21Søndag.

3F har rejst et samlet krav på tre millioner kroner på vegne af de 17 polske ansatte, der lavede facader på en række prestigefulde byggerier i Københavns Kommune. De arbejdede for det danske firma Danpartner Aps, der ifølge 3F igennem flere år ikke har betalt den løn, som stod i ansættelseskontrakterne.

»Vi kan jo se, at der mangler rigtig mange penge, indbetalinger til pension, feriepenge osv. Men Danpartner ønsker ikke at kommunikere med os, og det gør sager som denne besværlig. Og sager som denne er langt fra enestående,« siger faglig sekretær i 3F Carsten Bansholm Hansen til 21Søndag.

Leverandører til Københavns Kommune underskriver ellers etiske og sociale klausuler, der skal sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det har Danpartner også gjort i de byggerier, de har lavet som underentreprenør for kommunen, men en egentlig kontrol med kontrakterne er langt fra systematisk, erkender Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

»Jeg kan som overborgmester ikke leve med eksempler på social dumping i Københavns Kommune. Fremadrettet er vi simpelthen nødt til at lave en systematisk kontrol, og derfor er der nu et politisk flertal på rådhuset, bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Vi vil nu have gennemført, at alle forvaltninger gennemfører kontroller af byggerier i deres forvaltninger med de kontrakter, vi indgår med private leverandører,« siger Frank Jensen til 21Søndag.

Sagen fra København er langt fra enestående. En gennemgang af 300 byggesager, foretaget af Fagbladet 3F, viser at hver tredje af sagerne om dårlige arbejdsvilkår, manglende løn, pensionsindbetalinger mv. har været på offentlige byggerier.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu