ANNONCE

Mand død i bus: Medpassagerer testet for virus

26. marts 2020 10:07 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Manden var angiveligt ramt af hantavirus. Det kan man også blive ramt af i Danmark.

Mand død i bus: Medpassagerer testet for virus
Manden med hantavirus døde, da han sad i en bus. Det er uvist, hvad han døde af. Genrefoto.

Mandag den 23. marts 2020 forlød det, at en mand i Kina var død, og at han var smittet med hantavirus. USA Today skrev den 24. marts, at manden sad i en bus, da han døde, og at myndighederne efterfølgende valgte at teste 32 personer, der var med i bussen, for hantavirus.

I en tid, hvor coronavirus covid-19 er på alles læber, hvor sygdommen får lukket flere lande ned, vil nogen måske frygte, at hantavirus er det næste, verden skal frygte. Læser man om sygdommen på Sundhed.dk er det ikke tilfældet.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Godt nok kan du i teorien blive smittet med hantavirus, også i Danmark, men risikoen er ifølge Sundhed.dk. meget, meget lille.

Hvad er hantavirus?

Hantavirus inficerer mennesker, der er i kontakt med afføring fra smittede mus. Bliver man smittet, kan man blive ramt af en form for nyrebetændelse, der hedder Nefropatia epidemica. Ifølge Sundhed.dk betyder det epidemisk nyresygdom.

Symptomer på hantavirus

For nogen smittede vil symptomer på hantavirus ligne influenza. Du får feber, du får muskelsmerter, og du har måske blod i din urin. Andre smittede oplever akut nyresvigt, og derfor også kvalme og opkastninger.

Ifølge Sundhed.dk skal du være opmærksom, hvis du har haft feber i lang tid med muskelsmerter og “alment ubehag,” aftagende vandladning, kvalme og opkastning og blod i din urin.

Kan jeg få hantavirus i Danmark?

Ifølge Sundhed.dk kan du godt blive ramt af hantavirus i Danmark, specifikt på Sydfyn. Man kender også til smittetilfælde i Jylland og på Lolland-Falster. Sundhed.dk skriver, at cirka 10 danskere hvert år bliver ramt af sygdommen.

Er hantavirus farlig?

Ifølge Sundhed.dk kan sygdommen give dig nyreproblemer, men den er ikke farlig på længere sigt. Sygdommen har aldrig kostet et menneske livet i Danmark, og det er uvist, hvad manden fra Kina faktisk døde af.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu