ANNONCE

Har nyt vigtigt våben mod coronavirus

13. januar 2021 15:44 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Muteret variant giver rynkede bryn

Har nyt vigtigt våben mod coronavirus
Forhåbentlig kan ny test hjælpe i begrænsningen af den britiske variant. Foto: Scanpix

Myndighederne har nu skaffet sig et nyt våben, der især skal bruges i kampen mod den muterede coronavirus-variant, der potentielt er op mod 70 gange så smitsom som den oprindelige virus. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse onsdag.

En ny test kan nemlig på markant forkortet tid give svar på, om en person, der testes positiv for Covid-19, er smittet med en muteret variant. Det kan for eksempel være mutationen B117. Den kendes som den mutation, der umiddelbart udspringer fra England omkring området Kent.

Hidtil har der kunnet gå op til flere uger, inden smitteopsporingen blev orienteret om, at en person var smittet med en muteret coronavariant. På den måde har det været stort set umuligt at holde styr på, hvordan det muterede virus spredes i samfundet. Noget tyder på, at det går stærkt.

– Ibrugtagningen af den nye testmetode betyder, at smitteopsporingen langt tidligere kan komme i gang med en intensiveret indsats og lave reel kontaktopsporing, frem for smitteopsporing på bagkant. Tiden er afgørende for, at vi kan få identificeret de nære kontakter og herefter få dem testet og til at gå i selvisolation, siger Birgitte Drewes, vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hun understreger samtidig, at virus-mutationen gør, at Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for den danske smitteopsporing, har intensiveret sin indsats. Der bliver foretaget ekstra opkald til personer, der bekræftes smittet med muteret variant for at sikre, at de overholder isolation.

Dybe panderynker

Umiddelbart kan det se ud til, at vi i Danmark nærmer os slutningen på en horribel tid med Covid-19. Pludselig står vi med det mest afgørende våben. En vaccine. Af samme grund er det det absolut mest overrumplende tidspunkt, den muterede virus er dukket op på.

Fordi den er mere smitsom grundet et anderledes spike-protein, der fæstner sig i menneskets svælg, er den også potentielt samfundsødelæggende. Med en smitteprocent, der som nævnt anslås at være mindst 50 gange så høj som den variant, vi i forvejen ser i Danmark, vil den muterede variant sansynligvis indenfor kort tid helt udkonkurrere den oprindelige virus-variant.

Så det er heller ikke for sjov, at regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i spidsen tager situationen dybt alvorligt og har indført strenge restriktioner i landet.

Eksperter anslår ifølge DR, at det samlede daglige smittetal ifølge udregninger vil være 52.000 i midten af marts, hvis kontakttallet er 0,96 – hvad det umiddelbart er beregnet til netop nu. Derfor siger  professor og overlæge ved Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen da også onsdag til Ritzau:

– Den store ubekendte faktor er den britiske variant. Vi skal endnu længere ned i smittetal for at holde den for døren, hvis det holder stik, at den er op til 50-70 procent mere smitsom, siger han. Det vigtigste våben er derfor stadig afstand og håndvask og -afspritning. Måske vigtigere end nogensinde. Især fordi der nærmest ikke kan indføres flere restriktioner, som skal dæmme op for smitten.

Alt tyder dog på, at den muterede virus ikke giver sværere sygdomsforløb, men antallet af indlagte vil givet stige betragtelig, hvis B117 for alvor bider sig fast i samfundet. Heri består det virkelige problem, for så kan der næppe herske tvivl om et sundhedsvæsens kollaps.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu