ANNONCE

Har ramt Danmark: Ny coronavariant er som en helt ny sygdom

2. januar 2021 13:49 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Ifølge lektor bør man tænke i nye restriktioner, efter at en særligt smitsom coronavariant har spredt sig.

Har ramt Danmark: Ny coronavariant er som en helt ny sygdom
Den nye coronavariant smitter op til 70 gange mere. Arkivfoto: Ritzau Scanpix.

En ny og særligt smitsom coronavariant har de seneste uger spredt sig i Danmark, og ifølge Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, bør vi betragte den som en helt ny sygdom, der invaderer landet.

Det tyder på, at der er såkaldt krydsimmunitet ved coronavarianterne. Det vil sige, at har man været smittet med den ene variant, er man også immun over for den anden. Men med omkring 165.000 bekræftede coronatilfælde i Danmark, har for få opnået den immunitet, siger Viggo Andreasen.

– Der er så få immune i Danmark, at det i praksis svarer til, at der kommer en ny sygdom ind, siger han.

Statens Serum Institut (SSI) har anslået, at op mod knap 800 personer er blevet smittet med en ny coronavariant, der er mere smitsom end den sædvanlige.

Forskellige undersøgelser har anslået, at den nye variant kaldet B117 er 50-70 procent mere smitsom end den hidtidige, og derfor bør man gøre alt, hvad man kan for at sikre sig, at den ikke breder sig ukontrolleret, siger Viggo Andreasen.

– Vi er i en situation, hvor vi er nødt til at standse den ved at have mindre kontakt med hinanden.

– Man skal regne med, at kontakttallet er øget med 50-70 procent. Lige nu ser det ud, som om den corona, vi er vant til, har et kontakttal med de nuværende restriktioner på lige under 1,0, siger han.

Kontakttallet dækker over, hvor mange andre en person smittet med coronavirus i gennemsnit smitter.

86 tilfælde

Fra 14. november til 26. december er der i Danmark fundet 86 tilfælde af den nye virusvariant. Det svarer til, at den er blevet fundet i 0,8 procent af de omkring 10.000 prøver, der er blevet undersøgt for den nye virustype.

Andelen af påviste tilfælde stiger imidlertid. I den sidste uge af perioden blev den nye virusvariant fundet i 2,3 procent af de undersøgte prøver.

Fakta

Den nye coronavariant

Så mange tilfælde er der fundet siden uge 47:

* I alt: Ud af 90.832 positive coronaprøver er 10.296 blevet undersøgt for den nye variant. Af dem er der fundet 86 tilfælde af den nye variant.

* Uge 47: Ud af 8345 positive coronaprøver blev 1352 undersøgt for den nye variant. Af dem var der fire tilfælde af den nye variant.

* Uge 48: Ud af 8669 positive coronaprøver blev 1509 undersøgt for den nye variant. Af dem var der ingen tilfælde af den nye variant.

* Uge 49: Ud af 12.663 positive coronaprøver blev 1676 undersøgt for den nye variant. Af dem var der tre tilfælde af den nye variant.

* Uge 50: Ud af 21.710 positive coronaprøver blev 1982 undersøgt for den nye variant. Af dem var der ti tilfælde af den nye variant.

* Uge 51: Ud af 24.302 positive coronaprøver blev 2195 undersøgt for den nye variant. Af dem var der 19 tilfælde af den nye variant.

* Uge 52: Ud af 15.143 positive coronaprøver blev 1582 undersøgt for den nye variant. Af dem var der 36 tilfælde af den nye variant.

(Da Statens Serum Institut kun har undersøgt cirka 11 procent af de positive prøver, forventes det, at det reelle antal personer, som er smittet med den nye variant, vil være cirka ni gange højere.)

Kilde: Statens Serum Institut.

Da det kun er 11 procent af de positive coronaprøver, der er blevet undersøgt for den nye virusvariant, forventer SSI, at det reelle antal personer, som er smittet med varianten, vil være cirka ni gange højere.

Viggo Andreasen mener, at den nye virusvariant har sat Danmark i en situation, der minder om den, vi så i marts, hvor coronaen begyndte at brede sig hurtigt.

– Der er ikke så meget andet, vi kan handle med lige nu og her, end at stramme yderligere op på restriktioner. På sigt kan man håbe på at få stoppet noget af den her virusspredning med bedre smitteopsporing, men det tager tid, siger han.

Smitter op til 70 gange mere

* De britiske myndigheder påviste første gang varianten i september. Smitten tog for alvor til i slutningen af november og starten af december.
* Ifølge forskere vurderes den nye virusvariant at være 50-74 procent mere smitsom end de allerede kendte virusvariationer.
* Den nye variant menes ikke at være mere dødelig end andre virusvariationer. Det er i øvrigt normalt, at et virus hele tiden muterer – ændrer sig.
* Forskere har haft en foreløbig konklusion om, at den nye variant reagerer på vacciner. Dog har et studie vist, at varianten viser tegn på nedsat følsomhed over for neutraliserende antistoffer. Der er derfor bekymring for, hvor effektiv en vaccine vil være over for varianten.
* Den nye virusvariant er blevet påvist i en lang række europæiske lande. Det gælder for eksempel Sverige, Norge, Island, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Danmark.
* I de fleste af landene er varianten primært blevet fundet blandt rejsende fra Storbritannien, hvilket formentlig skyldes, at testningen og analyserne har været fokuseret på denne gruppe af rejsende.
* Det er sandsynligt, at der også er samfundssmitte med den nye variant i andre lande, men det opdages især i lande med høj kapacitet til at foretage de særlige undersøgelser, der skal til for at opdage varianten i positive coronatest.

Fakta

Hold virusset væk

Sådan undgår du at blive smittet med coronavirus Covid-19:

– Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.

– Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.

– Begræns den fysiske kontakt, og undgå håndtryk, kindkys og kram.

– Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

– Hvis du er ældre eller kronisk syg, så hold afstand, og bed andre tage hensyn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu