Hårdt slid tredobler faren for en fremtid på offentlig ydelse

26. februar 2013 23:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Hårdt slid tredobler faren for en fremtid på offentlig ydelse
Billede mangler

Tunge løft og vrid i ryggen sender arbejdere helt ud af arbejdsmarkedet, mens deres kolleger med knap så fysisk belastende arbejde er bedre til at holde på jobbet. En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at hårdt slid tredobler risikoen for at ende på sygedagpenge og førtidspension, skriver Ugebrevet A4.

 

Analysen påviser en kobling mellem et fysisk krævende arbejdsliv og faren for senere at ryge helt ud af arbejdsmarkedet, fortæller chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Der er en sammenhæng mellem dem, der har de mest nedslidende job, og dem, der ender på førtidspension og sygedagpenge,« siger han til Ugebrevet A4.

Også Vilhelm Borg, arbejdsmiljøforsker i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, vurderer, at der er en sammenhæng mellem de mest nedslidende job og en fremtid på offentlig forsørgelse.

»Der kan være tale om, at de arbejdere, der har det dårligste arbejdsmiljø, også har dårligere helbred og trivsel, hvilket gør, at de har større risiko for at blive langtidssyge eller afskediget eller gå på førtidspension,« siger Vilhelm Borg.

Det er også erfaringen i fagforeningen 3F gennem mange år, at fysisk hårdt arbejdsmiljø er med til at skubbe nedslidte arbejdere ud af arbejdsmarkedet for bestandigt, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i 3F Henrik Hansen.

»Det er jo desværre en frygtelig gammel sandhed, at jo værre forhold man har, jo værre får man det,« siger han og understreger sin utilfredshed med den måde, de nedslidte arbejdere behandles på.

»Vi hører så meget om, at vi skal have flere folk på arbejdsmarkedet, men samtidig er rummeligheden begrænset til at være for dem, der er mere end hundrede procent fit for fight,« siger Henrik Hansen til Ugebrevet A4.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu