Helle Thornings europæiske partifæller går imod EU-budget

8. februar 2013 14:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Helle Thornings europæiske partifæller går imod EU-budget
Billede mangler

Mens Danmarks socialdemokratiske statsminister – og tidligere MEP’er – Helle Thorning-Schmidt (S) ser ud til at bestå sin diplomatiske eksamen i rabat-sagen, så ryster hendes europæiske partifæller på hovedet. Det skriver b.dk.

 

De forstår ikke, hvordan EUs stats- og regeringschefer kan ønske et budget, hvor de afsætter langt færre penge til at betale omkostningerne for alle EUs opgaver fra 2014 til 2020. Mens den ligeledes socialdemokratiske formand for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, åbent advarer om, at budgettet har kurs mod at blive stemt ned af parlamentarikerne og lederen af den liberale gruppe, Guy Verhofstadt, bakker ham op, så vil Hannes Swoboda, leder af den socialistiske parlamentsgruppe med 190 medlemmer, ikke med det samme love, at hans medlemmer vil stemme budgettet ned.

»Det er ikke seriøst at afvise noget på forhånd. Men hvis budgettet bliver fremsat til os som et »alt eller intet«, så vil vi nok vælge »intet«,« siger gruppeformanden, som ikke lægger skjul på, at parlamentet vil have en række krav til budgettet.

Det aktuelle forslag lover forpligtelser til alle EUs aktiviteter for 960 milliarder euro, men i aftalen lægges et loft over betalingerne på 908,4 milliarder euro.

Det skaber risiko for et underfinansieret budget, og faktisk er det ulovligt ifølge Lissabontraktaten, advarede parlamentsformand Schulz torsdag aften.

Hannes Swoboda tilbyder EU-landene et kompromis: En revisionsklausul.

»Vi har længe haft et stort gab mellem forpligtelser og betalinger, hvilket er forståeligt. Det giver fagministre mulighed for at love noget og finansministre mulighed for at sige, at der skal ikke betales. Det er ikke et fair system. En revisionsklausul vil efter to-tre år kunne betyde, at man kan lukke gabet, når man ser udviklingen, og bestyrke borgerne i, at vi tager det alvorligt, og ikke lover noget, som vi ikke vil holde,« siger Swoboda til Berlingske.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu