Helligdag kan sløjfes uden arbejdernes accept

9. maj 2012 19:23 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Helligdag kan sløjfes uden arbejdernes accept
Billede mangler

Store bededag har formentlig været en fridag for allersidste gang. Og nu skal danskerne måske også vinke farvel til at have fri skærtorsdag eller 2. pinsedag.

 
Fra dele af fagbevægelsen forlyder det nu, at endnu en helligdag kan være et emne ved trepartsforhandlingerne mellem lønmodtagerne, arbejdsgiverne og regeringen.
Her skal lønmodtagerne aflevere fire milliarder kroner til gengæld for bedre uddannelse af arbejdsstyrken, et mere fleksibelt dagpengesystem, bedre aktivering og meget andet.
Og ender parterne med at droppe to helligdage uden lønkompensation, så kan fagbevægelsen læne sig tilbage i stolen og begynde at pege på, hvad man vil have til gengæld. Så er et arbejdsudbud på fire milliarder kroner afleveret, siger arbejdsmarkedsforsker, professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
– Så stemmer kassen, og så kan man koncentrere sig om alt det, man gerne vil have. Jeg tror helligdagene ryger. Det er en snuptagsløsning, og så har man afleveret. Og man kan oven i købet lovgive sig fra det, uden at der skal lægges ryg til at ændre overenskomsterne, siger han.
I de store dele af fagbevægelsen, i hovedorganisationen LO og de store forbund 3F og Dansk Metal er meldingen ‘ingen kommentarer’ til spørgsmålet om, hvorvidt endnu en helligdag er på vej på forhandlingsbordet.
Men Flemming Ibsen mener, at hemmelighedskræmmeriet er en del af en strategi, der langsomt skal gøde jorden for den upopulære beslutning at droppe de to fridage.
– Man lader det sive, at der er snak om det, og så vil man ikke sige noget. Det er en god måde at forberede medlemmerne på, at man er ved at sælge de her helligdage. Men der ligger også det i det, at hvis man allerede forklarer sin position inden en forhandling, så svækker man sit eget mandat, siger han.
Hos FOA, der med 200.000 sosu-medhjælpere og portører er landets tredjestørste fagforbund, vil formand Dennis Kristensen til gengæld gerne tage bladet fra munden. Han er indædt modstander af at afgive helligdage.
– Jeg synes, ideen om at tage en helligdag i sig selv er skidt. Og tager man to er det dobbelt så skidt. Og for mine medlemmer i den offentlige sektor kan vi ikke bruge det til så meget. Vi arbejder i forvejen på helligdage, så gevinsten ved at arbejde mere er begrænset. Det kan godt være, at det passer godt til en produktionsvirksomhed at arbejde på en helligdag, men sådan er den offentlige sektor ikke skruet sammen.
Dennis Kristensen synes, både regeringen og parterne ved forhandlingsbordet bør tage en åben debat om, hvorvidt der skal ofres helligdage ved trepartsforhandlingerne.
– Det her er ærgerligt. Regeringen har jo meldt ud, at de gerne vil have dialog og diskussion med danskerne. Og det burde vi kvittere for i fagbevægelsen. Der sker ingen skade ved, at vi tager diskussionen med hinanden, så medlemmerne også har en ide om, hvorvidt vi synes, det er godt eller skidt at tage helligdage. Jeg synes i hvert fald det sidste, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu