ANNONCE

Helt vild virus-forskel

10. august 2020 07:41 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Den australske delstat Victoria har mandag registreret 19 coronadødsfald. Det højeste på en dag i Australien. I nabolandet går det helt anderledes.

Helt vild virus-forskel
En beboer bliver kørt væk fra et plejehjem i byen Melbourne i delstaten Victoria. Delstaten er epicentret for Australiens anden bølge med coronavirus. (Arkivfoto) Foto: Stringer/Reuters

Australien har mandag registreret et rekordhøjt antal coronarelaterede dødsfald de seneste 24 timer med mindst 19 døde. Det oplyser delstaten Victorias sundhedsmyndigheder natten til mandag dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Alle dødsfaldene er blevet registreret i delstaten Victoria, der lige nu er epicentret for Australiens anden bølge med coronavirus. Her er især millionbyen Melbourne hårdt ramt. De fleste andre delstater i Australien mangler for nuværende at melde om nye smittede og døde, men mandagens dødstal i Victoria er i sig selv nok til at sætte dagsrekord for hele landet.

Udviklingen i Australien er en diametral modsætning til nabolandet New Zealand, hvor der er sket en overraskende udvikling, der har resulteret i en anden slags rekord. Det vender vi tilbage til længere nede.

Kæmper en brav kamp

Myndighederne i Victoria har også registreret 322 nye smittetilfælde. Det er til gengæld det laveste antal nye smittede i næsten to uger. Delstaten har i ugevis kæmpet med at få smitten under kontrol.

Det fik 2. august delstatens premierminister, Daniel Andrews, til at erklære katastrofetilstand og indføre udgangsforbud i Melbourne fra klokken 20.00 til klokken 05.00 i seks uger. Før det blev ting som mundbind desuden gjort obligatoriske i offentligheden.

På et pressemøde mandag antydede premierministeren ifølge det australske medie ABC News, at de forskellige tiltag ser ud til at have en effekt på smittetallene.

– Jeg har altid været meget forsigtig med at tage data fra en dag eller en uge og kalde det en trend. Vi ser noget stabilitet. Det er en god ting, men det er ikke nok, siger Daniel Andrews ifølge ABC News.

Går bedre andre steder

Victorias premierminister siger desuden, at mandagens faldende smittetal kan tilskrives kravet om ansigtsmaske og flere andre restriktioner, men at det endnu er for tidligt at se effekten af, at der er erklæret katastrofetilstand.

Australiens mest folkerige delstat, New South Wales, registrerede mandag 14 nye tilfælde af coronavirus og ingen nye dødsfald ifølge ABC News.

På trods af smitteudbruddet i Victoria har Australien med 21.407 smittede og 313 døde stadig klaret sig solidt, viser tal fra Johns Hopkins University.

100 dage uden

New Zealand har søndag som et af få lande i verden rundet 100 dage uden at registrere et lokalt overført tilfælde af coronavirus. New Zealand registrerede sit seneste tilfælde af smittespredning inden for landets grænser 1. maj. Det skete få dage efter, at landet begyndte at genåbne efter en af verdens hårdeste nedlukninger under pandemien.

Siden er alle smittetilfælde blevet bragt ind fra udlandet, hvilket har gjort det nemmere for myndighederne at opspore og isolere smittede personer.

I alt er der søndag 23 aktive smittetilfælde i New Zealand. De smittede befinder sig alle i isolation. Søndag var desuden fjerde dag i træk, at landet registrerede nul nye tilfælde af coronavirus.

New Zealand har klaret sig godt under pandemien og har indtil nu kun registreret 1569 smittetilfælde og 22 dødsfald siden februar – ikke at man kan sammenligne den slags med andre.

Sådan har de gjort

Landet er blevet rost over hele verden for sin håndtering af krisen, og situationen betyder, at regeringen de seneste måneder har kunnet løfte stort set alle de restriktioner, der i sin tid blev indført for at håndtere smittespredningen.

En tidlig nedlukning af landet, hårde grænserestriktioner, effektiv kommunikation og en aggressiv teststrategi har alle fået æren for, at landet så godt som har elimineret coronavirus. New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, advarede søndag befolkningen om ikke at hvile på laurbærrene.

På et pressemøde sagde hun, at milepælen “ikke mindsker risikoen” for en mulig anden bølge.

New Zealand er blandt en lille gruppe af lande til at nå 100 dage uden smittespredning inden for landets grænser. Det samme gjorde Taiwan i sidste måned ifølge lokale medier, skriver BBC ifølge Ritzau. Taiwan er ligesom New Zealand blevet rost for sin håndtering af pandemien.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu