ANNONCE

Helt vildt (godt) corona-nyt

10. juli 2020 15:45 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Overvejende positivt ser det ud.

Af den uddybende opdatering fra Statens Serum Institut (SSI) vedrørende coronavirussets tag og konsekvens i Danmark kan man fredag læse det overraskende og entydigt positive, at der ikke er nogle mennesker i Danmark, der er døde smittet med coronavirus siden mandag, hvor to var blevet registreret døde.

Således er indtil videre 609 personer – ikke nødvendigvis danskere – døde i Danmark, mens de har været smittet med coronavirus. Det betyder ikke nødvendigvis, at personerne er døde på grund af coronavirus.

Langt størstedelen af de 609 dødsfald har været hos personer med såkaldte underliggende sygdomme. Det gælder ifølge SSIs tal for 83 procent af dødsfaldene. Altså mere end 500. Det er i høj grad de ældste borgere, der dør med sygdommen.

Antallet af smittede, som du kan læse uddybet længere nede, er fortsat ganske lavt.

Det her er godt

SSI laver løbende forskellige opgørelser, hvor man kan se, hvordan nye smittetilfælde fordeler sig. Et af dem er et kort over landets kommuner. Her farves kommunerne, alt efter hvor mange smittetilfælde der er fundet over de seneste syv dage i en kommune per 100.000 indbyggere.

Særligt det kort har fanget speciallæge i infektionssygdomme og lektor i global sundhed på Aarhus Universitet Christian Wejses opmærksomhed. Det tyder ifølge ham på, at de danske sundhedsmyndigheder har formået at knække de tilløb til udbrud, som man har set visse steder.

– Det viser, at de udbrud, der har været, er blevet håndteret fornuftigt, og at smitten er blevet inddæmmet. Hvis der havde været et vedvarende udbrud, og der ikke var kontrol med den smitte, ville vi forvente, at der fortsat var mange, der testede positiv i de kommuner. Det er der ikke, siger han.

Her hjemme har der i høj grad været lokale udbrud, som har haft godt fat, fordi de spreder sig på for eksempel plejehjem, hvor følgerne – grundet beboersammensætningen – kan være uoverskuelige.

– De områder, hvor der har været nogle relativt store udbrud – Hjørring og Solrød eksempelvis – har de i et stykke tid været nede under 10 smittede per 100.000 indbyggere. Det er en meget følsom markør, der viser, hvor der er gang i noget. Og derfor er det virkelig positivt, når der er så få kommuner, hvor der er smittede – og ingen kommuner med et højt antal smittede, siger Wejse.

Fire på intensiv

På trods af, at der i høj grad er fundet en kontrolleret – og nu efterhånden ikke særlig kontrolleret – genåbning af samfundet, så er antallet af personer indlagt på grund af alvorlig sygdom med relation til coronasmitte utrolig lavt.

Fredag lyder det nemlig, at 17 personer er indlagt – af dem er fire på intensivafdeling og ligger alle fire i respirator for vejrtrækningsassistance. I alle tilfælde er det én færre end tilfældet torsdag. 30 personer er blevet bekræftet smittet med coronavirus siden torsdag, mens 32 er noteret som, at de har overstået infektionen.

I Danmark arbejder myndighederne ikke med betegnelsen “rask”, men man har “overstået infektion”, hvis man efter 14 dage fra positiv-test er enten død eller ikke er indlagt.

12.888 personer i Danmark er blevet bekræftet smittet. Der er blevet udført mere end 1,2 millioner tests.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu