ANNONCE

Hemmeligholdt: Regering vil hæve prisen på cigaretter

10. september 2019 09:35 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Regeringen vil gøre smøger ti kroner dyrere, viser et internt notat ifølge Altinget.

En pakke cigaretter skal være ti kroner dyrere. Det ønsker regeringen ifølge et internt notat, som det politiske netmedie Altinget er i besiddelse af. Af notatet, der er fra 5. september, fremgår det, at prisstigningen vil ske gradvist frem mod 2023.

Det fremgår af artiklen ikke, hvem notatet er sendt til eller fra. Regeringen forventer, at prisstigningen vil øge statens indtægter fra tobaksafgifterne med 400 millioner kroner i 2020 og 600 millioner i 2023, skriver netmediet.

Beregninger fra Skatteministeriet viser ifølge mediet, at det svarer til, at prisen stiger med 3,5 kroner i 2020, før den ender på stigningen omkring ti kroner i 2023.

Troede det var løgn

I Kræftens Bekæmpelse er direktør Jesper Fisker langtfra tilfreds med den formodede prisstigning på en tier per pakke.

– Lige da jeg hørte det, troede jeg, det var løgn. Det er helt, helt utilfredsstillende. Det er et svigt af de kommende generationer, hvis ikke vi får stoppet den her udvikling, siger han til Altinget.

Han mener, at alt under 60 kroner for en pakke cigaretter er for lidt. En stigning på ti kroner vil bringe prisen per pakke op på cirka 50 kroner. Dog varierer de enkelte cigaretpakker i pris både afhængigt af mærke og længde på smøgerne.

Også i Lægeforeningen er formand Andreas Rudkjøbing ærgerlig over det lille prishop.

– Jeg er meget overrasket, og jeg er også meget skuffet. Vi var stillet et markant prishop på cigaretter i udsigt, og det er det her langtfra. Det vil ikke få en mærkbar effekt på antallet af rygere herhjemme, siger han.

Gradvis indfasning

Andreas Rudkjøbing er særligt bekymret over de formodede planer om en gradvis indfasning af prisstigningen.

– Den gradvise indfasning betyder, at det ikke er noget, forbrugerne mærker. Det er faktisk den model, som tobaksindustrien selv har foreslået. Det siger noget om, at det ikke er noget, der for alvor batter på salget, siger han.

Lægeforeningen ønsker en pris på 90 kroner per pakke. I Norge har en sådan stigning ifølge Andreas Rudkjøbing ført til et markant fald i særligt antallet af unge rygere.

Seks af Folketingets ti partier sagde i valgkampen, at de ønskede, at prisen for en pakke cigaretter skulle ligge på 60 kroner eller derover.

Fattige børn starter

Hver gang ét barn fra en velstillet familie begynder at ryge, er der fem børn fra fattige familier, der gør det samme, viste nye beregninger for rygning blandt 15-årige, som er foretaget af forskergruppen bag Skolebørnsundersøgelsen ved Statens Institut for Folkesundhed, i maj.

Undersøgelsens resultater vækker bekymring hos Kræftens Bekæmpelse.

– Det er chokerende. Vi ved godt, at der er forskel. Men at der faktisk er fem gange så stor risiko, det er jo fatalt. Det bliver vi simpelthen nødt til at gøre noget ved. Af dem, der begynder at ryge og bliver ved med at ryge, vil halvdelen faktisk dø af det. Så det her er jo katastrofalt for den gruppe, hvor der er fem gange så mange, der begynder at ryge, sagde Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse, i den forbindelse.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der blandt voksne danskere dobbelt så mange rygere blandt de kortest uddannede som blandt dem med de længste uddannelse.  Jesper Fisker mener, at tallene er med til at bekræfte, at der er social ulighed på sundhedsområdet. Derfor er der ifølge direktøren brug for, at der bliver gjort noget “drastisk”.

Han vurderer, at der er flere forskellige årsager til, at unge fra de laveste socialgrupper begynder at ryge.  Det har noget at gøre med deres omgangskreds, mens de oftere også vil have forældre, der ryger, hvilket “i hvert fald ikke skræmmer dem fra at ryge”. Hvis problemet skal løses, er en højere pris på tobak det vigtigste skridt ifølge Jesper Fisker.

– Prisen er det helt afgørende – og måske i virkeligheden især i forhold til den her gruppe, fordi den gruppe vil være allermest påvirkelig over for, at prisen stiger. Det er også i den gruppe, hvor flest faktisk vil holde op med at ryge, hvis prisen stiger. Så det her er endnu et godt argument for at lade prisen stige markant, sagde Jesper Fisker.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu