Hvis denne mand ringer til dig, så skal du smække røret på

12. januar 2018 08:37 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Skat og Nordsjællands Politi advarer mod en falsk medarbejder hos førstnævnte, der kalder sig Henrik.

Hvis denne mand ringer til dig, så skal du smække røret på
Det er vigtigt, du ikke indleder en samtale med Henrik fra Skat, hvis han ringer til dig. Foto: Scanpix

Metoden er ikke ny, men det er navnet. For det kan komme til at koste dig dyrt, hvis ikke du smækker røret på, skulle en Henrik fra Skat ringe til dig. Således har både Skat og politiet valgt at oplyse og advare borgere mod denne medarbejder, der ingenlunde har nogen reel tilknytning til skattefar.

Højst sandsynligt er det, at der er tale om svindel, og det måtte en 70-årig kvinde for nylig sande, da hun besvarede et telefonopkald. I den anden ende var Henrik Saakjær frs Skat, der lige ville hjælpe kvinden med et problem.

Ifølge Lokalavisen.dk havde den 70-årige fra Niverød nemlig været både sparsommelig og dygtig og skulle således have hele 4200 kroner tilbage i Skat. Det kunne dog kun lade sig gøre, hvis hun gav Henrik fra Skat sine identifikations- og bankoplysninger. Det kostede hende 60.000 kroner.

Ringer aldrig – kun Henrik fra Skat

Faktisk skal vi ikke længere tilbage end december for at finde et tidligere eksempel på præcis denne samme fremgangsmåde. Det fik Skat til – via applikationen Mit Digitale Selvforsvar – at advare mod falske medarbejdere fra myndigheden.

Her i fremgår det, at flere borgere har henvendt sig som udsat for netop at blive ringet op på denne måde. Et reelt navn står der ikke noget om, men med politiets nye oplysninger ved vi, at Henrik fra Skat er i hvert fald et dæknavn.

Lokalavisen.dk har talt med Bruno Witting-Hansen fra Nordsjællands Politi om den aktuelle sag fra Niverød. Han siger:

– Jeg vil gerne advare mod at udlevere personlige oplysninger, for det er ikke sådan det foregår, når man skal have penge tilbage i skat.

Det bekræftes af Skat, der i sin advarsel skriver, at du kan være helt sikker på, at der er tale om svindel, hvis du bliver ringet op af en medarbejder fra Skat, der beder dig om at oplyse personlige informationer.

Fakta

Mit digitale selvforsvar

Mit digitale selvforsvar er en app udgivet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden. Formålet med appen er, at give forbrugere mulighed for at gennemskue fup og svindel på nettet og undgå at blive ofre for it-kriminalitet.

Har man appen installeret på en Iphone eller Android-telefon, får man mulighed for at modtage advarsler, der handler om aktuelle trusler. Truslerne er af vidt forskellig karakter og kan både være falske sms’er, falske mails og forskellige former for phishing-angreb, fuptelefonopkald og meget, meget andet.

Ifølge dem, der står bag appen, sendes advarslerner ud på baggrund af oplysninger leveret via samarbejdspartnere. Disse partnere er blandt andet politiet, banker, Forbrugerombudsmanden og andre.

Man har også selv mulighed for at sende tips ind via appen, og viser disse tips sig at være korrekte, kan også de indgå i beslutningen om at advare om en ny form for svindel, der huserer på nettet.

Appen byder også på guides og tips til, hvordan man beskytter sig selv på nettet, og hvad man skal gøre, hvis skaden allerede ér sket.

Mit digitale selvforsvar på Apple Itunes.

Mit digitale selvforsvar på Google Play. 

Læs mere om Mit digitale Selvforsvar hos Tænk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu