ANNONCE

Her bliver folk sure over krav om mundbind

15. juli 2020 11:14 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

For nogen er det ikke bare et spørgsmål om at tage et mundbind på. Det er et spørgsmål om deres personlige frihed. Og det er et problem.

Her bliver folk sure over krav om mundbind
Det er ikke alle amerikanere, der med glæde ifører sig mundbind, når de bliver bedt om det. Foto: Sean Gardner/Scanpix.

Flere butikker i USA stiller for tiden krav til deres kunder om, at man kun kommer ind for at handle, hvis man har en maske, eller et mundbind på.

Det er ikke alle kunder, der reagerer lige positivt, eller neutralt, på det krav, hvilket blandt andet førte til, at en vred kvinde kylede skotøjsæsker efter en ansat, der gentagne gange havde bedt kvinden om at iføre sig en maske.

Kansascity.com skriver, at politiet blev involveret i sagen, efter at kvinden ikke kunne få lov til at købe sko, fordi hun ikke ville tage en maske på.

Ifølge det lokale politi kylede kvinden flere skotøjsæsker efter en ansat, før hun stormede ud af butikken. Hun glemte sin pung på vejen, og det var derfor let for politiet at identificere kvinden, der siden blev sigtet for overfaldet på den ansatte.

Et spørgsmål om grundloven

Historien er bare én blandt mange fra USA, om borgere der reagerer aggressivt, når de bliver bedt om at iføre sig et mundbind.

USA Today skriver, at der findes et utal af videoer på nettet, der dokumenterer problemet, og at en del af striden står mellem oficielle anbefalinger og borgeres fortolkning af den amerikanske grundlov.

Ifølge Vaile Wright, læge og ekspert i sundhedspleje hos American Psychological Association, landets største videnskabelige organsiation af psykologer, findes der borgere i USA, der ser det som i strid med grundloven, når de bliver bedt om at iføre sig en maske.

– Når de føler, at et andet menneske forsøger at kontrollere deres beslutninger, er der nogen, der vil opponere imod det og andre, der vil acceptere det, siger Vaile Wright til USA Today.

Mistro

Striden om mundbind i USA er altså for nogen et grundlæggende spørgsmål om deres rettigheder, og mens flere stater i landet stiller krav om, at borgere skal gå med mundbind, har landets præsident, Donald Trump, nægtet at bruge mundbind lang, lang tid, før han iførte sig et, da han den 11. juli besøgte et hospital.

USA Today skriver, at det for de borgere i USA, der ikke vil gå med mundbind, også handler om mistro til staten. Der findes slet og ret borgere, der ikke er sikre på, hvad de officielle råd er til at undgå smitte med coronavirus covid-19, og med det følger altså striden om, hvorvidt man skal gå med mundbind eller ej.

USA’s Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) begyndte at anbefale brugen af mundbind i april 2020 i et omfang, der slet ikke er tale om i Danmark. Her har Sundhedsstyrelsen først i juli måned anbefalet brug af mundbind i en håndfuld specifikke situationer, og forskellige landes forskellige tilgange til anbefalinger er faktisk en del af problemet i USA, skriver USA Today.

Det, at der i USA har været skiftende officielle holdninger til, om borgere bør gå med mundbind eller ej, har været med til at forvirre folk, og det betyder altså, at du i dag finder borgere i USA, der nægter at gå med mundbind, krav fra virksomheder og anbefalinger fra stater, eller ej.

Vaile Wright siger til USA Today, at det først kommer til at ændre sig, når offentligheden i USA forstår, at du ikke får frataget frihed af at iføre dig et mundbind. Borgere i USA skal istedet se mundbind som et middel, der kan hjælpe andre, uden at det koster dig det store.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at du ifører dig et mundbind, hvis du tror, du er smittet med covid-19, og du er på vej til at blive testet. Sundhedsstyrelsen anbefaler i øvrigt, at man husker at vaske hænder, hoste i et ærme eller en albue og holder god afstand i offentligheden, hvis man vil hindre smittespredning.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu