ANNONCE

Her eksploderer Tesla-ejers rumraket

3. februar 2021 08:12 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Prøveaffyring af ny type raket fra SpaceX gik fint frem til landing, hvor raketten eksploderede

Der skete lige nøjagtig det, der ikke måtte ske, da en prototype af en raket fra rumfartsselskabet SpaceX, ejet af Tesla-milliardæren Elon Musk, sent torsdag aften dansk tid eksploderede under landing efter en ellers succesfuld prøveaffyring.

Starship-raketten er ellers produceret med henblik på at sende et rumfartøj med mennesker og en last på op til 100 ton på fremtidige missioner til Månen og Mars. Heldigvis var der ikke mennesker ombord ved denne testflyvning.

I december eksploderede en anden prototype af en Starship-raket på samme måde.

– Vi havde endnu en fantastisk prøveflyvning, sagde en kommentator fra SpaceX om opsendelsen, der blev vist direkte på nettet.

– Vi skal bare arbejde lidt mere med landingen, tilføjede han.

I ti kilometers højde

Raketten, der er lavet af rustfrit stål, blev affyret problemfrit fra selskabets raketbase i Boca Chica i den amerikanske delstat Texas klokken 15.30 lokal tid tirsdag.

Da den nåede en højde på ti kilometer, blev motorerne slået fra, og der blev foretaget en række testmanøvrer.

Problemet begyndte, da raketten forsøgte at vende tilbage til jorden i vertikal position for at lande. Optagelser viser, at raketten kommer ind med alt for høj hastighed og i en forkert vinkel.

Raketten landede med øredøvende brag og eksploderede uden at flammerne spredte sig. Det banebrydende ved den 120 meter høje raket fra SpaceX er, at den er bygget til at kunne genbruges.

Reducerer omkostninger

Ved genbrug af raketter kan omkostningerne ved rummissioner reduceres.

SpaceX har tidligere sendt en raket og en rumkapsel, der begge tidligere havde været brugt, afsted mod Den Internationale Rumstation.

Fakta

Tesla-ejer er verdens rigeste

Finansmediet Bloomberg opgør dagligt, hvem der er de rigeste mennesker i verden. Det sker blandt andet ud fra viden om ejerandele i virksomheder og udvikling i aktiekurser.

Og netop Tesla-ejer og rumentusiasten Elon Musk topper denne liste:

1. Elon Musk. Ejer elbilproducenten Tesla, rumfartsvirksomheden SpaceX og står bag Paypal. Anslået formue: 1121 milliarder kroner.

2. Jeff Bezos. Står bag webshoppen Amazon, der har spredt sig over store dele af verden. Anslået formue: 1115 milliarder kroner.

3. Bill Gates. Grundlægger og tidligere bestyrelsesformand for Microsoft. Anslået formue: 795,8 milliarder kroner.

4. Bernard Arnauld. Direktør og medejer af LVMH Moët Hennessy, der blandt andet ejer Louis Vuitton. Anslået formue: 691 milliarder kroner.

5. Mark Zuckerberg. Stifter og medejer af det sociale medie Facebook. Anslået formue: 605 milliarder kroner.

Kilde: Bloombergs liste over verdens 500 rigeste.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu