Her er anklagerens begrundelse

21. juni 2012 17:43 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Her er anklagerens begrundelse
Billede mangler

Anklagemyndigheden er i tvivl om den norske massemorder Anders Behring Breiviks tilregnelighed og anbefaler derfor, at han ikke idømmes fængsel, men i stedet en tvungen behandlingsdom.
– For vores vedkommende bliver der rejst en reel tvivl om, hvorvidt han rent faktisk var psykotisk, og så følger det af loven, at han ikke skal idømmes en straf, siger anklager Svein Holden som afslutning på torsdagens procedure i Tingretten i Oslo.
– Vi er altså ikke overbevist eller sikre på, at han er utilregnelig, men vi er i tvivl. Vores påstand er derfor, at han skal idømmes tvungen psykisk helseværn (tvungen psykiatrisk behandling, red.).
Det har helt op til sidste øjeblik været usikkert, hvordan anklagerne ville konkludere efter en meget detaljerede gennemgang af de to modstridende retspsykiatriske vurderinger i sagen.
Det er retten som til syvende og sidst bestemmer, om der er grundlag for straf i sagen mod Breivik, men anklagemyndighedens anbefaling om tvungen psykiatrisk behandling vil have betydning for, hvordan dommerne vurderer spørgsmålet om tilregnelighed.
Den er ifølge anklagemyndigheden sået tvivl, om Anders Behring Breivik var psykotisk, da han begik massemordene 22. juli sidste år.
Når anklagemyndigheden mener, at tvivlen er for stor til at affejes, vil retten også tillægge en sådan vurdering vægt.
Anders Behring Breivik har tidligere erkendt, at han dræbte 77 mennesker 22. juli 2011 ved en bombe i Olsos regeringskvarter og på øen Utøya, hvor unge fra Arbejderpartiets ungdomsorganisation var samlet.
Breivik har hævdet, at han handlede i nødværge og derfor måtte frikendes.
Det er antydet, at der vil falde dom den 20. juli eller 24. august, skriver VG.
/ritzau/NTB/Newspaq

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu