ANNONCE

Her er danskernes nye folkesport

29. marts 2021 07:17 | Af: Newsbreak.dk

Generelt dyrker danskerne mindre motion. Men coronakrisen har for alvor fået flere til at gå en tur. Mere end 7 ud af 10 voksne dyrker motion ved at ­vandre, hvilket er en tredobling siden 2016

Her er danskernes nye folkesport
Flere og flere har taget vandreskoene på under coronaen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Citathistorie: Kristeligt Dagblad

I en tid med corona-lukkede idrætsforeninger og fitness­centre har rekordmange danskere kastet sig over en motion, der kan dyrkes i fri luft alene eller med passende afstand til andre.

På blot fire år er andelen, som dyrker gå- og vandreture, tredoblet blandt voksne og femdoblet blandt børn, viser ny undersøgelse. Det skriver Kristeligt Dagblad.

”Det er tydeligt, at når det organiserede idrætsliv lukker ned, skifter mange til de aktiviteter, de stadig kan dyrke. Men derudover har der i de seneste år været et stigende fokus på gåturens betydning for sundhed og fysisk velbefindende,” siger Steffen Rask, leder af undersøgelsen Danskernes motions- og sports­vaner 2020 fra Idrættens Analyseinstitut.

Han tilføjer dog, at netop dette fokus for nogles vedkommende kan betyde, at nogle interviewpersoner i 2020 bogfører gåture som motion, som de ikke ville give denne betegnelse i 2016, som der sammenlignes med.

Kæmpe vækst

Samlet er der over de fire år sket et fald i idrætsdeltagelsen fra 61 til 57 procent. Men gå- og vandreture er til gengæld vokset fra en deltagelse på 25 procent til hele 72 procent i 2020. Blandt børn er gå- og vandreaktiviteten vokset fra 6 til 29 procent.

”Det er børnenes motion, der har været mest nervøsitet for under corona-nedlukningen. Flere voksne dyrker motion ved at løbe en tur selv, mens børn oftest dyrker sport i en klub sammen med andre, Her ser det ud til, at en del familier har taget fælles gåture op som kompensation og som en måde at være sammen på under nedlukningen,” siger Steffen Rask.

Han forestiller sig, at det høje niveau for vandreture vil falde igen, når idrætsforeninger og fitnesscentre åbner, men ikke helt tilbage til 2016-niveauet.

”Corona har forstærket nogle tendenser, der var i forvejen, Flere anser det for værdifuldt at være ude og være aktiv i naturen, og det går ikke væk igen,” siger analytikeren.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu