ANNONCE

Her er de nye regler for mundbind

29. oktober 2020 06:25 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Torsdag gælder et udvidet krav om mundbind i blandt andet butikker, biografer og på ungdomsuddannelser.

Først gjaldt kravet om mundbind kun, når man rejste med offentlig transport. Så blev det obligatorisk at bære mundbindet, når man stod på en restaurant eller bar. Torsdag træder endnu en udvidelse af brugen af mundbind i kraft.

Mandag trådte en række restriktioner i kraft, men for at danskerne kunne nå at købe nok mundbind eller masker, er dette krav først indført fra torsdag. Således gælder kravet nu blandt andet også, hvis man er ude at købe ind. Både supermarkeder og andre butikker er underlagt kravet, og ude i butikkerne er man forberedt på de nye restriktioner.

Kommunikations- og analysechef i Coop Lars Aarup siger til Ritzau, at kædens butikker vil skilte med kravet for at hjælpe kunder med at huske på det nye krav.

– Det første, man ser, når man kommer til butikken, er et skilt, hvor der står, at man skal have mundbind på, medmindre man er et barn under 12 år, eller hvis man af helbredsmæssige årsager ikke kan gå med mundbind, siger han.

Ingen uddeling

Coop vil ikke uddele mundbind ved indgangen til butikkerne, men Lars Aarup siger, at butikkerne vil være behjælpelige med en løsning.

– Vi går jo ud fra, at folk selv har mundbind med. Det kan vi se, at mange bruger allerede nu. Skulle man have glemt sit mundbind, må man henvende sig til personalet. Så kan man købe en lille pakke med mundbind i. I de butikker, hvor vi ikke har det, så må vi lige finde en anden løsning, siger han.

Kravet om mundbind vil desuden også gælde i biografer, teatre, på ungdomsuddannelser og i sundhedsvæsenet. Ud over den udvidede brug af mundbind, træder en række andre restriktioner også i kraft torsdag.

Det vil nu være forbudt for butikker at sælge alkohol efter klokken 22. Mandag sænkede regeringen desuden loftet for, hvor mange mennesker der må samles fra 50 til 10.

Smitten spredes

I den seneste opdatering fra Statens Serum Institut (SSI) var 1017 personer blevet konstateret smittede med coronavirus inden for det seneste døgn. 138 personer er i øjeblikket registreret som indlagte med coronavirus.

Foruden de nye krav om at iføre sig mundbind er forsamlingsforbuddet også blevet skærpet således, at det ikke længere er tilladt at mødes flere end 10 i det offentlige rum. I private hjem gælder dette forbud ikke, men myndighederne opfordrer kraftigt til, at man også her begrænser sin sociale omgang.

Undtaget fra forsamlingsforbud er eksempelvis arrangementer, hvor der kan holdes afstand – og folk sidder ned. Her gælder det, at op til 500 må samles.

Fakta

Nye corona-restriktioner 26.10.2020

Der skal bæres mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder, og forsamlingsforbuddet bliver sænket fra mandag for at stoppe spredning af coronavirus i Danmark.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften.

Her er et overblik over restriktionerne:

* Forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til ti personer i hele landet. Det gælder fra mandag i foreløbig fire uger.

* Forsamlingsforbuddet ved udendørs begravelser og bisættelser sænkes fra 200 til 50 personer.

* Til arrangementer, hvor man sidder ned, er det fortsat tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer som kampe i Superligaen i fodbold.

* Der indføres forbud mod at sælge alkohol i detailhandlen og kiosker efter klokken 22.

* Der indføres krav om brug af mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder fra 29. oktober frem til 2. januar. Det gælder blandt andet i supermarkeder, ungdomsuddannelser og sundhedsvæsnet.

* Kravet om mundbind eller visir i den offentlige transport forlænges til 2. januar.

* Restauranter, barer og caféer skal fortsat lukke klokken 22 i hele landet frem til 2. januar.

* Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café frem til 2. januar. Det gælder både gæster og ansatte.

* Der er forbud mod at indtage alkohol i busser – herunder partybusser.

* Der er skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem. Syv kommuner i Nord- og Vestjylland har indført besøgsforbud på alle plejehjem.

* Både private og offentlige arbejdspladser opfordres fortsat til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra i det omfang, det er “muligt og hensigtsmæssigt”.

* Anbefaling om maksimum ti personer i private hjem.

* Anbefaling om tæt, social kontakt med maksimum ti forskellige personer – ud over husstanden, arbejdspladsen og fritidsaktiviteter.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu