ANNONCE

Her er de nye retningslinjer for barneleg

20. marts 2020 17:55 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Efter forvirring har Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, fredag eftermiddag udlagt teksten.

En tilsyneladende strid om ord mellem på den ene side Sundhedsstyrelsen og på den anden side Statens Serum Institut har den seneste tid skabt uklarhed, om hvad forældre skal stille op med deres børn og disses legeaftaler i lyset af coronasmitten.

På myndighedernes pressemøde fredag udlægger Søren Brostrøm dog teksten klart og tydeligt, så der ingen tvivl bør være, om hvilke retningslinjer, der gælder.

Artiklen fortsætter under videoen

I galleriet over artiklen kan du se, hvilke retningslinjer der ifølge Søren Brostrøm gælder.

Ikke over 10

Statsministeren har været klar i spyttet omkring forsamlinger: I må ikke være over 10 personer.

Hvis man ikke lytter til politiet, kan det i sidste ende koste en bøde på 1500 kroner for de personer, der overtræder forbuddet om ikke at samles mere end ti personer samme sted.

Det oplyser Anklagemyndigheden, efter at Rigsadvokaten har fastsat bødetaksterne.

Hvis en patrulje støder på en forsamling med flere end 10 personer, skal den først vurdere, om gruppen er sammen på en sådan måde, at der er særlig fare for coronasmitte.

– Ved vurderingen kan der for eksempel lægges vægt på, at personer står som “sild i en tønde”, skulder ved skulder eller på anden vis tæt sammen, om personerne befinder sig inden- eller udendørs og den udviste adfærd, står der i retningslinjerne.

Opfordrer til fornuft

I første omgang skal politiet opfordre de tilstedeværende til at forlade stedet. Hvis det ikke hjælper, skal politiet i udstede et påbud om at forlade stedet, og hvis det ikke hjælper, skal de pågældende sigtes for at overtræde forbuddet.

Det er altså det, der koster 1500 kroner.

Fakta

Regeringens hastelov

Her er et overblik over en række af de beføjelser, som myndighederne får som følge af hasteloven:

* Sundhedsministeren kan påbyde personer, som er smittet med coronavirus, eller som formodes at være smittet, at lade sig undersøge af en læge.

Hvis påbuddet ikke følges, kan den pågældende ved politiets hjælp sendes til en læge til undersøgelse. Om nødvendigt kan den pågældende tvangsindlægges til observation på et sygehus.

* Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførslen af hastelovens tiltag.

* Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt restriktioner på transportmidler.

* Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.

* Der indføres en solnedgangsklausul, så hastelovforslaget udløber 1. marts 2021. Det vil sige, at tiltagene er midlertidige.

Kilde: Ritzau

De nye regler betyder også, at en række butikker som caféer, restauranter, biografer, indkøbscentre skal holde lukket.

Det gælder også butikker, hvor der er tæt kontakt mellem ansatte og kunder.

Det kan for eksempel være frisører, tatovører eller fysioterapeuter.

Hvis man som erhvervsdrivende bryder det forbud, vil det medføre en bøde på 5000 kroner. Det er den største af bøderne.

Dagligvarebutikker, apoteker og andre erhverv får lov at holde åbent. Men hvis de ikke overholder en række krav om gulvplads og håndsprit til handlende, risikerer de også en bøde.

Det vil være muligt at indbringe en bøde for domstolene.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu