Her er de største stemmeslugere nogensinde

26. maj 2019 16:47 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Morten Messerschmidt fik hver femte stemme i Danmark i 2014, men det var ikke nok til at overgå Nyrup i 2004.

605.889 vælgere stemte på Dansk Folkeparti ved det seneste valg til Europa-Parlamentet i 2014. Af dem stemte 465.758 personligt på Morten Messerschmidt.

Dermed fik Messerschmidt præcis 20 procent af alle afgivne stemmer i Danmark. Men gennem årene har der været en lang række stemmeslugere, der hver især har domineret de mange valg til de højeste tinder i europæisk politik.

Newsbreak.dk har taget et dyk i arkivet og fundet de politikere, der hvert valg til Europa-Parlamentet har scoret flest stemmer.

I galleriet øverst kan du se de største stemmeslugere.

Må vente på svar

Hvis det er første gang, at man skal til stemmeurnen til et EU-valg eller måske ikke har helt fod på, hvordan det går til. Så er det vigtigt at forstå, at der vil gå en rum tid, før man får endegyldigt svar på, hvem der er inde og ude. Der er nemlig en række ting, som man må vente på.

Først når det sidste valgsted i EU lukker – det sker i Italien søndag klokken 23 – må valgresultaterne offentliggøres. Det er dermed fortsat uvist, hvordan borgerne har stemt ved de valg, der allerede er afviklet.

Ved sidste valg til Europa-Parlamentet, som blev afholdt i 2014, stemte 56,3 procent af danskerne.

Stemmeslugerne fra sidste valg

Dengang blev Dansk Folkeparti med spidskandidaten Morten Messerschmidt topscorer og fik fire mandater. Socialdemokratiet fulgte efter med tre mandater, og herefter kom Venstre med to mandater.

De Radikale, De Konservative, SF og Folkebevægelsen mod EU fik hver et mandat i Europa-Parlamentet.

Ved dette års valg er det niende gang, at danske vælgere skal udpege medlemmer til Europa-Parlamentet. Denne gang stiller to partier op for første gang. Det er Alternativet og Enhedslisten.

Også Liberal Alliance stiller op. Partiet har også tidligere stillet op til Europa-Parlamentet, men er hidtil ikke blevet stemt ind.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu