ANNONCE

Her er de sundeste efterårs-grøntsager

4. oktober 2020 21:11 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Efterårets danske grøntsager er guld værd, hvis du gerne vil tabe dig eller generelt leve sundere.

Efteråret er for alvor kommet til Danmark og derfor kan det være en god idé at gå på opdagelse i de danske grøntsager, der lige nu er i sæson.

De er nemlig særdeles velegnede, hvis man vil nå at tabe overflødige kilo op mod jul – eller bare gerne vil leve lidt sundere generelt.

– Vi står foran højsæsonen for de grove grøntsager. Det kalder vi dem, fordi de har et højt kostfiberindhold, har ernæringskonsulent i Landbrug & Fødevarer Line Damsgaard, tidligere forklaret til Ritzau Fokus.

Har man prøvet at tabe sig, kender man sikkert til den ubehagelige fornemmelse af, ikke at være mæt efter aftensmaden. Sådan behøver det dog ikke at være, hvis man bare spiser årstidens grøntsager.

– Kål og rodfrugter har en høj mæthedsfornemmelse, fordi fibrene mætter godt. Man kan altså bare spise løs, uden at det sætter sig, siger hun.

Mørkt er godt

Desuden indeholder kål et b-vitamin, der medvirker til at få blodet til at transportere ilt rundt i kroppen.

Jo mørkere grøntsager er – og det er de typisk på denne årstid – desto mere bitre er de i smagen. Det betyder også, at de indeholder flere sekundærer stoffer, hvilket er vigtigt for vores modstandsdygtighed over for sygdomme.

Hvidkål og spidskål komme op ad jorden, og ud i butikkerne, inden frosten sætter ind. Det gælder ikke rød- og grønkål, der tåler kulden. Derfor har det en lang sæson og er en del af det traditionelle danske vinterkøkken.

Som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet har ernæringseksperten Jaclyn London kåret de allersundeste grøntsager – hvoraf flere af de grove danske grøntsager indgår.

Du kan se de 15 sundeste grøntsager i galleriet ovenfor.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu