ANNONCE

Her er mobilselskabet bag kæmpe telefejl

28. januar 2020 20:12 | Af: Newsbreak.dk

Telenor beklager dybt. It-sikkerhedsekspert kalder det utilgiveligt.

Det er Skandinaviens største teleselskab, Telenor, der ved en fejl har sendt indholdet af op mod 1000 danskeres sms-beskeder til Rigspolitiet.

Det bekræfter en aktindsigt og flere af hinanden uafhængige kilder over for DR Nyheder.

Historien kommer, efter Jyllands-Posten lørdag skrev, at et ukendt mobilselskab havde sendt danskeres sms-beskeder til Rigspolitiet.

En stor fejl

Hverken teleselskabet eller politiet burde dog ifølge fagfolk dog have adgang til indholdet i beskederne, og politiet havde ikke bedt om at få dem udleveret.

I Jyllands-Posten fremgik det, at Rigspolitiets chef for databeskyttelse Christian Svanberg i maj 2019 beskrev problemer med, at politiet modtog indhold af sms-beskeder fra det omtalte mobilselskab.

Indholdet af sms-beskederne kom, når politiet bad om adgang til såkaldt signaliseringsdata fra teleselskaberne, som politiet bruger i forbindelse med efterforskning af kriminalitet.

Teknisk fejl

Hos Telenor har man ikke ønsket at stille op til interview, men selskabets juriske direktør, Mette Eistrøm Krüger, skriver til DR Nyheder:

– Der er tale om en fejl i en enkeltstående protokol, der har betydet, at sletningen ikke har fungeret i en kort periode fra marts 2019 til maj 2019. Det er dybt beklageligt, og der er sket en teknisk fejl, som ikke burde kunne ske.

Hun forklarer også, hvorfor Telenor ikke har stået frem indtil nu:

– Det har ikke været klart, om en offentliggørelse kunne påvirke politiets arbejde, men nu, hvor det ad anden vejen er kommet offentligheden til kende, er det ikke et hensyn, vi har kunnet fastholde.

-Utilgiveligt

Ifølge it-sikkershedsekspert Peter Kruse, stifter af selskabet CSIS, er det meget alvorligt, at et stort dansk teleselskab ikke har passet på kundernes fortrolige beskeder:

– Det er utilgiveligt, at data af den her type, som slet ikke er relevant for den efterforskning, som politiet skal lave, lander de forkerte steder.

– Jeg havde faktisk håbet, at det var et mere umodent teleselskab, der stod bag. Jeg havde ikke forventet, at det var en af mastodonterne i telebranchen, lyder det fra Peter Kruse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu