ANNONCE

Her er problemerne ved de store forsamlinger

20. maj 2020 18:16 | Af: Ritzau Fokus

I en rapport om risici ved større forsamlinger kommer Statens Serum Institut med en række rejste flag.

Her er problemerne ved de store forsamlinger
Der kan gå en rum tid, inden der igen bliver åbnet for koncerter som her, hvor Dizzy Miss Lizzy spiller på Grøn på Tiøren i København i sommeren 2019. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Det kan have lange udsigter, at forsamlingsforbuddet bliver hævet mærkbart, og at forlystelsesparker, diskoteker, koncerter og legelande får lov at genåbne.

I en rapport fra Statens Serum Institut, SSI, der beskriver smitterisikoen ved de ting, bliver en lang række problemer opridset. Rapporten er afleveret til partilederne forud for onsdagens forhandlinger om yderligere genåbning.

– Der er stadig flere rapporter og eksempler, der beskriver større antal smittede i bestemte situationer. Der er blandt andet set eksempler på supersmitteevents i forbindelse med kirkearrangementer, transport, tilskuere til fodboldkampe og privatarrangementer.

– Generelt gælder, at forsamlinger øger risikoen for smittespredning og at denne øges med størrelsen af forsamlingerne, skriver Statens Serum Institut.

Det kom den 16. maj frem, at Statsminister Mette Frederiksen (S) overvejer at genåbne museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, udendørs forlystelsesparker, øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg, sommeraktiviteter for børn og unge, altså blandt andet institutioner, SSI finder problemer ved at genåbne på nuværende tidspunkt.

Flere ting spiller ind

Rapporten opremser en lang række faktorer, blandt andet at det ved større forsamlinger ofte er forskellige kontaktnetværk, der mødes og dermed kan smitte hinanden.

For forlystelsesparker kan det være svært at overholde afstandskrav, der er afgørende for spredningen af coronavirus. Samtidig forventes mere skrig og sang samt bevægelse, der gør, at man kan komme ind i andre menneskers “sky”.

– Det vides også, at der tales højere i situationer med baggrundsstøj eller musik, og en højere stemmeføring vil sprede dråber længere end ved normal tale, skriver SSI.

Hygiejne er svært

For diskoteker, spillesteder og natteliv gælder det samme. Og at det vil være svært at holde hygiejnen ved baren, toilettet og så videre.

– Det må derudover forventes, at alkohol mindsker sandsynligheden for overholdelse af fysisk afstand og hygiejnetiltag, skriver SSI.

Legelande bærer risiko for smitte, fordi børn har svært ved at holde fysisk afstand, og det vil være svært at opretholde hygiejneråd, når det kommer til “legetøj, boldrum, klatrestativer med videre”.

Når det kommer til at lempe forsamlingsforbuddet understreger SSI, at det vil være svært at sætte en øvre grænse, da risikoen vil svinge alt efter forsamlingens art.

– Eksempelvis vil en vejfest medføre mindre risiko for kontakter på tværs af netværket end en begivenhed, der tiltrækker personer fra mange landsdele, skriver SSI.

Instituttet peger på, at det kan være en mulighed at lave et differentieret forsamlingsforbud. Så forsamlinger, der dækker over en gruppe, der kender hinanden, må være større end grupper, hvor fremmede mødes.

– For skoler og arbejdspladser vil det (en lempelse red.) i høj grad medføre en øgning i antallet af kontakter inden for samme kontaktnetværk, og i mindre grad på tværs af kontaktnetværk set i forhold til for eksempel større forsamlinger til koncerter med videre.

– Grænsen kan eksempelvis hæves til 30 eller 50 personer for disse områder, skiver SSI.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu