Her er regeringens kontanthjælpsreform

25. februar 2013 14:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Her er regeringens kontanthjælpsreform
Billede mangler

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede mandag regeringens udspil til en reform af kontanthjælpssystemet.

 

Regeringen forventer, at reformen vil skabe knap 3.000 job på kort sigt og endnu flere, når uddannelsesniveauet blandt de unge bliver højere end i dag. Reformen ventes at øge antallet af unge i uddannelse med cirka 4.400.

Her er hovedpunkterne i regeringens udspil:

Unge under 30 år uden uddannelse skal ikke længere være på kontanthjælp. De skal i højere grad uddanne sig, og regeringen vil derfor indføre en ny ydelse kaldet uddannelseshjælp. Den svarer til knap halvdelen af, hvad de unge får i kontanthjælp i dag.

Unge, der ikke er klar til at gå i gang med en uddannelse, vil dog få samme ydelse som i dag, når de deltager i aktive tilbud, der kan bringe dem tættere på målet om uddannelse.

Kontanthjælpsmodtagere, der er i stand til det, skal arbejde for deres ydelse og bidrage til fællesskabet i såkaldte nyttejob.

Matchsystemet afskaffes og erstattes af en individuel indsats med udgangspunkt i den enkeltes kompetencer og konkrete udfordringer. Kontanthjælpsmodtagere i det, der i dag kaldes matchgruppe 2 og 3, skal fremover kun have én koordinerede sagsbehandler tilknyttet.

Enlige forsørgere og unge mødre skal have særlig støtte og økonomisk hjælp til at komme i uddannelse.

Samlevende kærestepar får gensidig forsørgerpligt. Hvis en person i parforholdet tjener nok til begge, så kan den anden person ikke få kontanthjælp. I dag gælder forsørgerpligten kun, hvis man er gift.

Regeringen forventer, at reformen vil indbringe det offentlige knap 400 millioner kroner i 2014 og omkring en milliard kroner årligt fra 2015.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu