ANNONCE

Her er regeringens store sundhedsreform

16. januar 2019 11:05 | Af: Ritzau Fokus

Regeringen nedlægger regionsrådene og finder seks milliarder kroner til det nære sundhedsvæsen.

Et farvel til regionsrådene og til gengæld seks milliarder kroner ekstra til flere praktiserende læger og mere sundhedspersonale tættere på borgerne.

Det er hovedpunkterne i regeringens udspil “Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder”.

Udspillet bliver onsdag fremlagt af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og flere ministre fra VLAK-regeringen. Målet med udspillet er at give borgerne bedre sundhedsbehandling tættere på hjemmet, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

– Udspillet skal tage fat i de udfordringer, vi har i sundhedsvæsnet i dag, og som rigtig mange patienter oplever.

– Vi har et godt sundhedsvæsen, men der er en udtalt mangel på nærhed, hvor alt for mange skal rejse langt for at få en relativt ukompliceret behandling eller genoptræning, siger Lars Løkke Rasmussen.

Fakta

OVERBLIK: Her er indholdet i regeringens sundhedsreform

Med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen præsenterer regeringen onsdag sit længe ventede udspil til en sundhedsreform.

Den er flere gange blevet udskudt.

Læs mere her:

* Finansiering: Seks milliarder kroner bliver fundet ved blandt andet at nedlægge regionsrådene, hvorved der spares 1,5 milliarder kroner på eksempelvis reduceret administration.

* I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg.

* I 2025 skal der være 40.000 færre indlæggelser.

* De fem regionsråd, der har 205 folkevalgte politikere siddende, står til at blive nedlagt ved udgangen af 2020.

* Den fremtidige struktur i sundhedsvæsenet vil bestå af tre lag. Øverst vil være et statsligt organ under Sundhedsministeriet, som står for økonomien og styring.

* Derunder vil der være fem sundhedsforvaltninger. De passer geografisk med de nuværende regioner og vil få hovedsæder samme steder.

* Der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet.

* Kronisk syge patienter skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse.

* Sygehuse får pligt til at sende patienter videre til behandling et andet sted, hvis sygehusene ikke kan tilbyde behandling inden for fristen på 30 dage.

* Patientvejledningen skal forbedres. Det skal blandt andet ske ved hjælp af ét samlet patientnummer, som man kan ringe til for at få vejledning og hjælp.

* Førstegangsfødende skal have ret til at være indlagt 48 timer på hospital eller et patienthotel.

Kilde: Regeringens sundhedsudspil: “Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder”.

Han understreger også, at der er for stor forskel på kvaliteten i behandlingen i de forskellige steder i landet. Det er en af årsagerne til, at regeringen har ønsket at nedlægge regionerne.

– Patienten skal sættes først. Vi tager patientens parti og vil over de kommende år skabe et endnu bedre sundhedsvæsen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen vil oprette flere nye “moderne sundhedshuse”, som skal stå for sundhedstilbuddet tæt på borgerne. Sundhedshusene vil være bemandet af praktiserende læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.

Fakta

Sådan vil regeringen finansiere sundhedsreformen

Seks milliarder kroner bliver fundet til at finansiere regeringens udspil til en ny sundhedsreform.

Det sker blandt andet ved at nedlægge regionsrådene, hvorved der spares 1,5 milliarder kroner på eksempelvis reduceret administration. Det politiske niveau reduceres fra tre til to.

* Direkte besparelser ved reformen, når løn til regionsrådsmedlemmer udgår, og der spares på administration af opgaver uden for sundhedsområdet: 1,5 milliarder kroner.

* Midler fra finanslovsaftaler for 2018 og 2019: 1,5 milliarder kroner.

* Omlægning af finanslovspulje til sundhedssygehuse: 0,4 milliarder kroner.

* Danske Regioners formue frigøres til gavn for sundhedsvæsenet: 0,3 milliarder kroner.

* Prioritering inden for investeringsrammen: 2,3 milliarder kroner.

Kilde: Regeringens sundhedsudspil: “Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder”.

De skal blandt andet hjælpe patienter med kroniske sygdomme som KOL, diabetes, hjerte-kar-sygdom, muskel-skeletsygdom samt angst og depression.

– Antallet af diabetikere bliver fordoblet på ti år. Vi skal gøre noget for at hjælpe flere patienter tæt på deres hjem og dermed skære ned på antallet af genindlæggelser, som lægger pres på sygehusene, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at de fem regioner blev oprettet på et tidspunkt, hvor der var behov for at styrke den specialiserede behandling på centrale sygehuse. Den opgave er i vid udstrækning blevet løst, men omkostningen har været, at der for mange er blevet længere til behandling:

– Vi står over for nogle andre udfordringer i dag, end dengang vi oprettede regionsrådene. Derfor vil vi oprette fem nye sundhedsforvaltninger, som skal drive sygehusene. De får den samme geografiske placering som i dag i Aalborg, Viborg, Vejle, Sorø og Hillerød, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det skal ske i 2020, hvilket er ét år før, vælgerne igen skulle stemme ved regionsrådsvalget.

– Vi siger farvel til regionsrådsmedlemmerne et år før valget og ønsker så, at de eksisterende regionsrådsformænd påtager sig opgaven som formand for de fem bestyrelser i den første valgperiode på tre år, siger Lars Løkke Rasmussen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu