ANNONCE

Her er risikoen for fangeflugt størst

25. marts 2021 15:32 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Faren for flugt stiger, når arrestanter af forskellige årsager befinder sig uden for fængslernes mure

Her er risikoen for fangeflugt størst
Det lykkedes sidste år Peter Madsen, der afsoner en livstidsdom for drab, at flygte fra Herstedvester Fængsel. Denne episode samt en fangeflugt fra Retspsykiatrisk afdeling i Slagelse har fået myndighederne til at skrue op for sikkerheden i fængslerne. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

En spektakulær fangeflugt fra Retspsykiatrisk Afdeling i Slagelse fik i efteråret 2019 myndighederne til at spærre øjnene op.

To skydevåben blev smuglet ind på afdelingen i en kage, da et bandemedlem, der var fængslet i surrogat, fik besøg af en gruppe bekendte.

Ved hjælp af våbnene – en gaspistol og en gasrevolver – truede arrestanen og en af gæsterne personalet på den psykiatriske afdeling. På den måde lykkedes det arrestanten at flygte fra stedet.

Episoden er baggrunden for en ny handlingsplan mod fangeflugter, som er udarbejdet af Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Planen er sendt til Justitsministeriet. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Her er truslen størst

Den konkluderer, at den største trussel i forbindelse med fangeflugter kommer fra varetægtsfængslede personer og indsatte, der afsoner deres straf i lukkede fængsler og arresthuse.

Risikoen for fangeflugt er størst, når myndighederne af forskellige årsager skal håndtere denne gruppe uden for institutionerne.

Det kan eksempelvis være i forbindelse med, at arrestanter transporteres til og fra arresthuse og domstole.

Fokus på flere områder

Handlingsplanen fokuserer på sikkerheden i lukkede fængsler, arresthuse og på retspsykiatriske afsnit.

Desuden har planen fokus på, hvordan transporten af de indsatte kan begrænses og sikres bedre.

Planen foreslår, at kontrollen skrues op i psykiatrien. Det kan blandt andet ske ved øget brug af metaldetektorer og mere kontrol af breve og gæster.

Desuden mener parterne bag planen, at der skal være bedre muligheder for at afskære besøg til bandemedlemmer.

Flere i hån djern

Planen indeholder et initiativ om, at flere oplysninger skal udveksles mellem forskellige myndigheder. Og at brugen af håndjern skal øges, når indsatte skal transporteres fra et sted til et andet.

En anden meget omtalt fangeflugt udspillede sig ved Herstedvester Fængsel sidste år. Her flygtede drabsmanden Peter Madsen fra fængslet.

Han blev anholdt efter få minutter på fri fod, men nåede undervejs at tage en psykolog som gidsel og forsøgt at kapre en varevogn.

Både Peter Madsens flugt og flugten i Slagelse har ført til en række tiltag, der skal forbedre sikkerheden i fængslerne.

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at der skete langt flere undvigelser fra åbne fængsler end lukkede fængsler (og andre steder, der findes i samme kategori hos Kriminalforsorgen, herunder lukkede afdelinger i åbne fængsler).

I 2019 registrerede man således 80 flugter fra åbne fængsler i Danmark og 7 flugter fra et område, der kategorises sammen med de lukkede fængsler.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu