ANNONCE

Her er skræmme-scenariet

24. oktober 2020 20:53 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Anden bølge af coronavirus-epidemien er i fuld gang, og den skal bremses - inden det er for sent.

Her er skræmme-scenariet
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har lørdag delt en række grafer, der viser dystre fremskrivninger. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Danmark er midt i den forventede anden bølge af coronavirus-epidemien. Det er blevet slået fast i kølvandet på den seneste uges markant forhøjede antal af daglige nye smittetilfælde, som offentliggøres af Statens Serum Institut (SSI).

Fredag kvitterede statsminister Mette Frederiksen (S) med skærpede restriktioner, der skal forsøge at få alvoren til at gå op for indbyggerne i Danmark. Med blandt andet et skærpet forsamlingsforbud må danskerne lære ved den juridiske vej, at vi har fat i den gale ende.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har lørdag delt en række grafer, der viser den fremtid, vi kigger ind i, hvad angår smittetallet i Danmark. I hvert fald, hvis vi fortsætter som nu. Det er blandt andet de grafer, der er brugt som belæg for de skærpede restriktioner. Du kan se graferne længere nede i artiklen.

På Twitter skriver ministeren nemlig “Jeg nævnte på pressemødet, at ekspertgruppen for matematisk modellering forventer stejle stigninger i antal tilfælde af COVID-19 i fire ud af fem regioner i DK – hvis vi ikke gør noget nu! Her er fremskrivningerne. Viser at vi må og skal have vendt den udvikling”.

Lørdag er antallet af danskere døde med coronavirus steget til 700.

Smitterekorder

I døgnet mellem fredag og lørdag er 789 nye tilfælde af coronavirus-smittede fundet blandt testede danskere, og døgnet før var tallet endnu højere. Samtidig er kontakttallet, der angiver, hvor meget hver enkelt smittet spreder smitten videre, steget til 1,2. Det vil sige, at 10 smittede i gennemsnit smitter yderligere 12 personer. Altså er epidemien tiltagende.

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i SSI, lagde ved pressemødet fredag vægt på, at stigningen i coronasmitten betyder, at der nu skal gribes ind. Før det er for sent. Det bakkes op af de grafer, som ministeren har delt lørdag.

– Man skal handle, før det er nødvendigt. Hvis man venter med at handle, til det er nødvendigt, så handler man for sent, sagde Mølbak.

Graferne, som Heunicke viste på Twitter, er matematiske fremskrivninger af, hvordan smittetallet vil udvikle sig ganske eksplosivt, hvis vi fortsætter uden yderligere skærpelser og tester i samme omfang som nu.

Flere påpeger dog manglen på mellemregninger og data brugt til beregningerne, der er foretaget af Regeringens ekspertgruppe.

Fakta

Nye corona-restriktioner 26.10.2020

Der skal bæres mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder, og forsamlingsforbuddet bliver sænket fra mandag for at stoppe spredning af coronavirus i Danmark.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften.

Her er et overblik over restriktionerne:

* Forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til ti personer i hele landet. Det gælder fra mandag i foreløbig fire uger.

* Forsamlingsforbuddet ved udendørs begravelser og bisættelser sænkes fra 200 til 50 personer.

* Til arrangementer, hvor man sidder ned, er det fortsat tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer som kampe i Superligaen i fodbold.

* Der indføres forbud mod at sælge alkohol i detailhandlen og kiosker efter klokken 22.

* Der indføres krav om brug af mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder fra 29. oktober frem til 2. januar. Det gælder blandt andet i supermarkeder, ungdomsuddannelser og sundhedsvæsnet.

* Kravet om mundbind eller visir i den offentlige transport forlænges til 2. januar.

* Restauranter, barer og caféer skal fortsat lukke klokken 22 i hele landet frem til 2. januar.

* Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café frem til 2. januar. Det gælder både gæster og ansatte.

* Der er forbud mod at indtage alkohol i busser – herunder partybusser.

* Der er skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem. Syv kommuner i Nord- og Vestjylland har indført besøgsforbud på alle plejehjem.

* Både private og offentlige arbejdspladser opfordres fortsat til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra i det omfang, det er “muligt og hensigtsmæssigt”.

* Anbefaling om maksimum ti personer i private hjem.

* Anbefaling om tæt, social kontakt med maksimum ti forskellige personer – ud over husstanden, arbejdspladsen og fritidsaktiviteter.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu