ANNONCE

Her er tallene borgmester kalder skræmmende

15. december 2020 08:35 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

En skræmmende udvikling i coronavirus-smitten.

Her er tallene borgmester kalder skræmmende
Overborgmester i Københavns Kommune Lars Weiss (S) er ikke imponeret over situationen pt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

I Københavns Kommune tegner der sig et billede af en smittespredning, der er løbet løbsk. I de seneste syv dage er lige under 5000 mennesker til sammen blevet bekræftet smittet med Covid-19. Det fremgår af tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Det skal ses i lyset af, at de dagligt opdaterede bekræftede smittetilfælde for hele landet har ligget mellem 2000 og 3500 tilfælde i den samme periode. Det er klart, at der er en række demografiske elementer, der adskiller Københavns Kommune fra en stor del andre.

Samtidig er det også velkendt, at der helt generelt vil dukke flere smittetilfælde op, jo flere der bliver testet. De seneste syv dage er 91.931 blevet testet i Københavns Kommune, og det har som nævnt resulteret i knap 5000 smittede. Helt præcis 4939. Det giver en positivprocent på 5,37. For hele landet er den 3,5.

Tallene er også blevet bemærket på borgmesterkontoret, hvor Lars Weiss (S) er overborgmester for Københavns Kommune. Han kalder i en pressemeddelelse udviklingen decideret skræmmende.

– Selv om vi alle trænger til at slippe for corona, så er vi ikke ved slutningen endnu. Desværre. Tværtimod står vi lige nu over for en skræmmende stigning i smitten, som kræver en ekstra indsats fra os alle sammen for at stoppe smittespredningen, siger han i meddelelsen.

Stram jer an

Incidensen for smittede siger også noget om et område. Det viser, hvor mange smittede per 100.000 indbyggere i et afgrænset område – i dette tilfælde kommuner – der er fundet. For de seneste syv dage har København en incidens på 785,9 fundet på en test-incidens, der hedder 14.627 per 100.000.

Det er landets højeste i begge tilfælde. I sidstnævnte tilfælde nærmer andre hovedstadskommuner sig dog. Det samme gør sig gældende på smitteincidens. Danmark har en officiel bekymringsgrænse, der hedder 20 smittede per 100.000 i et defineret område per uge. Det er kun Ærø, der holder sig under den på grund af 0 tilfælde.

Kun 14 kommuner er under 100 smittede per 100.000 indbyggere. Den tiltagende smitte førte i begyndelsen af december til indførelsen af en række ekstra tiltag for at begrænse yderligere smittespredning. Blandt andet blev restauranter, biografer og museer lukket, ligesom elever i 5. klasse og ældre blev sendt hjem resten af året, hvor de skal undervises digitalt.

Målet for begrænsningerne er især de unge mellem 10 og 29 år, der står for 41.581 smittetilfælde ud af 113.095 herhjemme. I København tegner de sig for 2355 tilfælde ud af den seneste uges knap 5000. Intet tyder ifølge overborgmesteren på, at tiltagene har slået igennem endnu.

– Derfor opfordrer jeg på det kraftigste til, at vi alle sammen strammer os ekstra an og gør alt, hvad vi kan for at begrænse smitten de kommende dage og hen over julen. Også selv om det kræver afsavn for mange af os, siger Lars Weiss.

Københavnerne bør i stort omfang holde sig hjemme og se få mennesker. Ser man nogle, skal det gerne være den samme gruppe. Sundhedsmyndighederne har tidligere anbefalet, at man har maksimalt 10 personer i sin sociale boble.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu