ANNONCE

Her får forældre bøde for at køre børn i skole

12. januar 2019 06:20 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Fredag morgen stod Østjyllands Politi klar ved Lystrup Skole for at tage imod børn og forældre. For en forælder blev det dyrt.

Klokken er 7.30. Det er fredag morgen, stedet er Lystrup Skole uden for Aarhus.

Ved indkørslen til skolens parkeringsplads står politiassistenten Peter (efternavn udeladt) fra Østjyllands Politi klar til at tage mod skolens børn – og ikke mindst deres forældre.

Det er uge 2 – en landsdækkende kontrol ved Danmarks skoler er ved at synge på sidste vers.

I 2018 blev der ved en lignende kontrol i alt udskrevet mere end 4700 bøder for at køre for stærkt ved skoler.

Det er dog ikke det, som Peter har fokus på denne fredag. Han er alene og må derfor prioritere.

– Jeg kigger efter, om børnene er spændt fast, siger han samtidig med, de første biler begynder at dreje ind mod skolen.

Så snart, bilerne er drejet om hjørnet, tænder Peter sin lommelygte og lyser ind i kabinen. Det er vinter, det er mørkt og dermed nærmest umuligt at se, om børnene har de lovpligtige seler på.

– Men jeg prøver at undgå at lyse på føreren, siger Peter med et smil i stemmen.

En lygte, der pludselig bliver tændt, ser da også ud til at overraske flere af børnene.

Fortrinsvis positive forældre

Generelt bliver Peter mødt af positive forældre – også selv om han må hive bødeblokken frem og skrive en hilsen for ikke at have børnene fastspændt.

En forseelse, der takseres til en bøde på 2.000 kroner og et klip i kørekortet.

– De ved det jo godt, som han siger.

Måske ikke, at det er dyrt ikke at have poderne spændt fast, men at de skal være det. Det ved forældrene.

Det betyder dog ikke, at forældrene ikke nogle gange kan skælde ud på børnene – det hjælper bare ikke noget; er de under 15, er det førerens ansvar, at sikkerhedsselen sidder, hvor den skal.

Det gør den heldigvis i langt de fleste tilfælde. I løbet af ugen, hvor Peter har tjekket bilisterne ved de østjyske skoler, har sagerne ligget mellem 0 og tre.

I de tilfælde, hvor der er to betjente på kontrollerne, er børnenes cykellygter ofte i fokus. Heldigvis lader det dog til, at mange af børnene har orden i sagerne.

Har de ikke det, ringer betjentene lige kort til forældrene og ridser situationen op.

Glad skoleleder

Skoleleder på Lystrup Skole Katja Uth er glad for politiets tilstedeværelse.

– Det er dejligt, de har overskud til at hjælpe os alle til at færdes ordentligt i trafikken, siger hun til Newsbreak.dk.

Hun mener, det er rigtigt fint at lave stikprøver.

– Det skærper vores allesammens opmærksomhed, siger Katja Uth.

Lystrup Skole er dog, ifølge skolelederen, ikke en af de skoler, der har de helt store problemer med meget morgentrafik; et omfattende sti-system omkring skolen bevirker, at ikke mange børn bliver kørt til skole.

– Kun hvis vejret er dårligt, siger Katja Uth, der dog understreger, at det fortrinsvis er de helt små elever, der bliver transporteret i de firhjulede.

Sikker skolevej

Klokken nærmer sig 8, det tidspunkt, hvor eleverne skal være mødt og trafikken er ved at tage til – omend den stadig foregår i ro og orden og slet ikke i det kaos, man nogle gange ser ved landets skoler.

Katja Uth er da også glad for, hun omkring skolen har det, som hun selv betegner som en rigtig sikker skolevej. Endda så sikker, at skolen ikke har skolepatruljer.

– Vi er meget heldige, siger hun, og håber på, at morgenens kontrol vil slutte med 0 sager.

Så gik den ikke længere…

Tilbage ved indkørslen lyser Peter stadig ind i de forbikørende bilerne, få stopper han og får føreren til at rulle vinduet ned for lige at få set ordentligt og være helt sikker.

– Det er lettere om sommeren, siger han og hentyder til de kontroller, som politiet afholder ved skolestart. Hvor der er lyst.

Pludselig sætter Peter i løb efter en VW Passat stationcar. Et barn sidder i en barnestol – uden sele. Det når politiassistenten at spotte i det sekund, hvor bilen svinger forbi ham og ind til parkeringspladsen.

Han får banket på bilens rude og gjort føreren opmærksom på sin tilstedeværelse. Han beder ham parkere i nærheden af politimotorcyklen.

Peter går over i passagersiden, åbner døren og sætter sig på hug og fortæller den lettere forvirrede far, at han gerne må gå ind og aflevere sit barn – og komme tilbage til en lille snak. En af dem, der altså koster 2.000 kroner – og et klip i kortet.

“Hjælper os til at passe på jer”

Peter Worm Madsen er en af de forældre, der slipper forbi færdelsbetjentens årvågne blik. Han er fra til Clara, der går i 0. klasse. I bilen har han også Johannes på et år – og alle tre var de spændt behørigt fast.

Han er glad for, at der bliver sat fokus på forældre og børns trafikvaner, især da børn jo også er kommende trafikanter.

Clara vil dog gerne have sin far til at komme med et svar på, hvorfor der stod en betjent ved skolen.

– De hjælper os til at passe på jer, var Peter Worm Madsens svar til den nysgerrige datter.

Tilbage ved Passaten har Peter fået bødeblokken frem og skriver en hilsen til faderen med det ikke-fastspændte barn.

Det blev dagens eneste ved Lystrup Skole.

Ikke helt som skolelederen havde forudsagt, men tæt på. Tæt på er dog ikke helt godt nok for betjenten.

– Én er én for mange, siger han og starter sin motorcykel.

Klokken er lidt over 8. En god halv time efter, det hele startede, har roen igen sænket sig over parkeringspladsen ved Lystrup Skole.

Forældrene er kørt til deres respektive job og gøremål, eleverne sidder på deres pladser i klasseværelserne, og Peter er på vej til dagens næste opgave; at forsøge at finde en efterlyst person.

Flere resultater

Er du interesseret i, hvordan ugens kontroller er gået, kan du finde de forskellige politikredse på Twitter, hvor de lægger nogle af resultaterne op.

Du kan også finde flere af dem på Facebook – hvor der blandt andet er gode råd at hente.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu