ANNONCE

Her går udviklingen den helt forkerte vej

12. oktober 2020 20:42 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Hos Fødevarestyrelsen er der bekymring at spore.

Her går udviklingen den helt forkerte vej
Covid-19 konstateres på flere og flere minkfarme. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Siden fredag den 9. oktober har Fødevarestyrelsen konstateret covid-19 på 12 minkfarme i Danmark. Hos Fødevarestyrelsen ser man med bekymring på udviklingen, hvor det samlede antal minkfarme, hvor der er konstateret smitte, har nået 76.

For tiden betyder smitte med covid-19 på en minkfarm, at hele bestanden af mink skal aflives. Årsagen til at de mange mink må lade livet skal findes i en beslutning fra myndighederne, der blev annonceret den 1. oktober.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) sagde da på et pressemøde, at de ting, man indtil da havde gjort for at hindre smitte med covid-19 på minkfarne, ikke havde været nok.

Derfor besluttede man sig for at aflive minkbesætninger, hvor der er bekræftet smitte, og dem, hvor der er mistanke om smitte, såvel som besætninger i umiddelbar nærhed af kendte smittetilfælde.

En zone

Det er sådan, at hvis en farm ligger inden for en zone på 7,8 km fra en smittet farm, skal dyrene på den farm også aflives.

“Statens Serum Institut og Københavns Universitet har analyseret risikoen for smittespredning fra minkfarm til minkfarm. Tallene viser, at de indbyrdes afstande mellem de første 20 smittede farme i to nordjyske kommuner, i 19 ud af 20 tilfælde var inden for en radius af 7,8 km. Det er udtryk for, at risikoen for smittespredning til andre minkfarme i nærheden er meget stor,” siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn, i en pressemeddelelse.

Ejere af minkfarme, med og uden konstateret smitte, hvor der skal aflives dyr, kompenseres i større eller mindre grad for deres tab, når dyrene bliver aflivet.

“Minkavlerne er havnet i en forfærdelig situation, som vi i Fødevarestyrelsen har stor forståelse for. Men med den hastighed, som vi kan se, at smitten spreder sig mellem minkfarmene i Jylland, er vi nødt til at aflive minkene hurtigst muligt, så vi undgår, at smitten spreder sig til flere farme i områderne og i værste fald videre til mennesker”, siger Nikolas Kühn Hove i pressemeddelelsen.

Hvis man arbejder med mink, anbefaler myndighederne, at man bliver testet for covid-19 ugentligt. Har man besøgt en minkfarm, bør man lade sig teste.

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu