ANNONCE

Her kan gemme sig giftige stoffer

12. april 2019 07:30 | Af: Newsbreak.dk

En rapport fra Miljøstyrelsen dokumenterer ligesom udenlandske undersøgelser, at der er stærkt sundhedsskadelige fluorstoffer i cremer og makeup.

17 kosmetikprodukter på det danske marked indeholder ifølge en rapport udarbejdet for Miljøstyrelsen en stribe forskellige giftige fluorstoffer, skriver Ingeniøren.

Stofferne kan trænge ind gennem huden og efterfølgende ophobe sig i kroppen, hvor de kan medvirke til at forårsage sygdomme som brystkræft, hormonforstyrrelser og svækket immunforsvar.

Rapporten blev udarbejdet af bl.a. Cowi sidste år og viser, at de 17 produkter også indeholder stoffer, som ikke fremgår af indholdsdeklarationen. Seks af produkterne overskred den foreslåede grænseværdi for den samlede mængde af en gruppe fluorstoffer, i det værste tilfælde med faktor 180.

– Det er under al kritik. De bliver jo smurt på huden og omkring øjnene, siger Eva Bonefeldt-Jørgensen fra Aarhus Universitet til Ingeniøren. Hun er en af de danske professorer, som har forsket mest i fluorstoffernes skader på helbredet.

Rapporten fra Miljøstyrelsen finder ikke grundlag for at konkludere, at fluorstoffer i kosmetik i sig selv skader helbredet. Men rapporten blev vel at mærke udarbejdet, inden det europæiske organ for fødevaresikkerhed, Efsa, i december sænkede den vejledende værdi for, hvor store mængder fluorstoffer vi kan tåle at indtage, uden at det går ud over helbredet – med en faktor 1.750.

Danmarks grand old man inden for miljømedicin, professor Philippe Grandjean, har dokumenteret fluorstoffernes skader på helbredet i mere end et årti, dog uden fokus på netop kosmetiske produkter.

– Jeg er overrasket over, at fluorstoffer overhovedet er i de produkter. Det lyder ikke, som om kosmetikvirksomhederne har tænkt sig ordentligt om. Vi har i mange år vidst, at de her stoffer er yderst persistente og giftige, siger han til Ingeniøren.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu