ANNONCE

Ældre rammes på stribe: Her er faresignalerne

12. januar 2020 08:10 | Af: Ritzau Fokus

Der er en række fællesnævnere for de situationer og temaer, der ofte er forbundet med ensomhed som ældre. Det viser et nyt studie.

De gamle venner fra ungdommen begynder at falde fra, kroppen knager, og det kan måske være svært at komme ud af lejligheden uden hjælp.

Artiklen fortsætter under videoen.

Gode sociale relationer er et af de vigtigste parametre for et langt og sundt liv, men det er ikke altid så ligetil.

Ældre Sagen estimerer, at 350.000 voksne danskere oplever svær ensomhed. Det vil sige ensomhed, som er ofte forekommende eller tilstedeværende næsten hele tiden. Af dem er 50.000 over 65 år.

– Ensomhed er lidt mindre udbredt blandt de yngre ældre. Til gengæld er det mere udbredt blandt de ældste, fortæller David Vincent Nielsen, som er konsulent på ensomhedsområdet hos Ældre Sagen.

Flere temaer

I et nyt studie fra University of California, San Diego, er ældre i seniorboliger blevet interviewet om ensomhed.

Det har forskerne kogt ned til tre primære temaer, der relaterer sig til ensomhed i alderdommen.

Det, der bliver betragtet som de primære risikofaktorer, er aldersrelaterede tab og utilstrækkelige sociale færdigheder.

Derudover er følelsen af ensomhed ofte associeret med manglende formål med livet.

– Ensomhed konkurrerer med rygning og fedme i forhold til faktorer, der kan forkorte levetiden, udtaler læge og hovedforfatter til studiet Dilip V. Jeste fra University of California, San Diego, School of Medicine i en pressemeddelelse.

Her rammer det

Undersøgelsen viser også, at medfølelse til gengæld er en faktor, der kan modvirke ensomhed.

– En af deltagerne fortalte om en teknik, hun havde brugt i årevis: Den går ud på, at føler man sig ensom, så skal man gå ud og gøre noget godt for andre, fortæller Dilip V. Jeste.

David Vincent Nielsen fra Ældre Sagen fortæller, at ensomhed hos ældre ofte optræder i forbindelse med enkestand eller skilsmisse.

Derudover er længerevarende kronisk sygdom eller psykisk sygdom ofte faktorer, der kan føre til følelsen af ensomhed.

– Det samme gælder, hvis ens ægtefælle bliver længerevarende alvorligt syg, fordi en stor del af de ældre bruger meget tid på at pleje deres syge ægtefælle.

– Og så kan de ikke selv komme ud og gøre det, de plejede, forklarer David Vincent Nielsen.

Naturlige problemer

Førlighedstab, syns- eller hørenedsættelse er også faktorer, der kan spænde ben for sociale relationer og resultere i følelsen af ensomhed.

– Det kan gøre det sværere at komme omkring. Og hørenedsættelse medfører ofte, at man får ringere udbytte af socialt samvær, siger David Vincent Nielsen.

Mange ældre taler ikke om ensomheden, fordi de ikke vil være til besvær eller frygter, at det bliver tolket som en kritik. Men det er ifølge David Vincent Nielsen en meget uhensigtsmæssig strategi.

– Det er vigtigt at sætte ord på det, for ellers kan man ikke aktivere de muligheder, der er, for at hjælpe. Der er intet at skamme sig over, siger David Vincent Nielsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu