ANNONCE

Her må uvaccinerede børn ikke komme i skole

17. marts 2019 11:35 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

I Italien er der taget drastiske metoder i brug.

Det er ikke kun i Danmark, vi oplever problemer med mæslinger som følge af manglende vaccinationer hos børn.

Den ekstremt smitsomme sygdom er i vild vækst – i 2018 var der 15 gange så mange, der blev smittet med mæslinger i Europa, som i 2016.

Det har nu fået myndighederne i Italien til at tage et skridt, der for uvaccinerede børn har vidtrækkende konsekvenser.

Her kan børn nemlig ikke længere gå i skole, hvis deres forældre ikke kan bevise, at deres barn er vaccineret. Det skriver blandt andre BBC.

Loven gælder for 10 forskellige vaccinationer – heriblandt den mod mæslinger.

Det fremgår af loven, at børn under seks år ikke får lov at gå i skole, børnehave eller dagpleje, hvis de ikke er vaccinerede. Sender man et barn i skole på over seks år, der ikke er vaccineret, vanker der en bøde på 500 euro.

Ifølge Italiens sundhedsminister Giulia Grillo er den nye lov meget simpel:

– Ingen vaccine, ingen skole, siger hun til avisen La Repubblica.

Fakta

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en af den type sygdomme, der kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber og til dybt alvorlige tilfælde, hvor man kan få betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og Statens Serum Institut fortæller, at mæslinger er en vigtig årsag til børnedødsfald i udviklinglande.

I Europa ender op mod 25% af alle mæslingetilfælde blandt børn med hospitalsinldlæggelse, men mæslingevaccinen gør, at forekomsten af sygdommen er blevet dæmpet på verdensplan.

Mæslinger er dog ikke forsvundet helt, og blandt andet i dele af Europa er er der ikke nok, der bliver vaccineret mod mæslinger. Problemet opstår også i Danmark, hvor man ser tilfælde af mæslingeudbrud grundet for lav dækning af vaccinationer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

I Danmark var der i 2014 27 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2015 9 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2016 3 tilfælde af mæslinger, alle kom til udefra.

På baggrund af de data mener man hos Statens Serum Institut, at mæslingemsitten har været afbrudt i 24 måneder. Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, og derfor skal tilslutningen til vaccinen i Danmark være på mindst 95%, hvis landet fortsat skal nå det erklærede mål.

Kilde: Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu