ANNONCE

Her skal cyklister og bilister passe særligt på

18. maj 2020 13:47 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Hvert år kommer cirka 500 cyklister alvorligt til skade og omkring 30 bliver dræbt i trafikken. Der er særligt ét sted, hvor det går galt.

De seneste måneder har der været begrænset med trafik på vejene. Men i takt med at flere og flere igen skal på arbejde, i skole og ud at handle, vil antallet af bilister og cyklister på vejene igen stige.

Desværre vil antallet af trafikulykker sandsynligvis også stige. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Derfor opfordrer rådet og kommunerne både bilister og cyklister til at holde ekstra godt øje med hinanden, der hvor deres veje krydses.

Det sker med kampagnen “Brug 2 sek. mere”, som man vil kunne møde i de 60 kommuner, der er med i kampagnen.

Vejkryds

Kampagnen fokuserer på vejkrydsene.

Syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det nemlig i et kryds eller ved en sidevej. Typisk fordi den ene trafikant overser den anden eller fejlbedømmer den andens fart.

– Det er vigtigt, at både bilister og cyklister bruger to sekunder mere på at orientere sig, når man nærmer sig et kryds, i stedet for bare at køre videre på rutinen. Der skal så lidt til, for at en ulykke sker. Men der skal også meget lidt til, for at den ikke sker, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Voldsomme kræfter på spil

Når en bil og en cyklist kolliderer, så kan skaderne blive voldsomme. Det kan gå hårdt ud over cyklisten, også selv om bilen når at bremse lidt ned.

Hvis en bil for eksempel rammer en cyklist med 40 km/t så svarer det til, at cyklisten falder ned fra 2. sal. Det viser beregninger fra firmaet Dancrash, som rekonstruerer og analyserer færdselsuheld.

– Det er meget store kræfter, der er på spil, hvis en bil og en cyklist rammer hinanden. Og cyklisterne vil kunne få meget alvorlige skader selv ved lave hastigheder. Derfor er det vigtigt, at både bilister og cyklister er opmærksomme og orienterer sig bedre, når de for eksempel kører ind i et kryds, siger Per Bo Hansen, bilinspektør, DanCrash.

Hvert år er der i gennemsnit cirka 500 cyklister, der kommer alvorligt til skade, og omkring 30 cyklister der bliver dræbt i trafikken, viser tal fra Vejdirektoratet.

Hertil skal lægges et meget stort mørketal: På skadestuerne registrerer man hvert år omkring 4.000 cyklister, der er kommet til skade i trafikken i et uheld, hvor der også var en anden trafikant involveret.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu