ANNONCE

Her udkæmper politiet en evig kamp

9. juni 2019 14:20 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Hidtil har dommere i år varetægtsfængslet 145 personer. Mange sigtes for vold og trusler mod betjente.

Her udkæmper politiet en evig kamp
I årets første fem måneder har Københavns Politi anholdt 397 personer i forbindelse med aktioner mod hashhandel i Pusher Street i København. (Arkivfoto) Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Politiet har valgt at klø på med en krævende og offensiv indsats mod handlen med hash i Pusher Street i Christiania.

Siden årsskiftet har betjente anholdt 397 personer, og mange af dem får ikke umiddelbart lov at gå igen efter afhøringen.

Så godt som dagligt præsenteres dommere i Københavns Byret for en person, der af politiet mistænkes for at spille en rolle på det store illegale marked.

Frem til begyndelsen af juni er der sket 145 varetægtsfængslinger, oplyser Københavns Politi i en mail til Ritzau.

Disse og andre oplysninger viser, at politiet har fastholdt det opskruede pres mod hashhandlen, som blev indledt sidste år. Hele sidste år blev 708 personer anholdt.

Tidligere har politiet afdækket, at de involverede har bestemte opgaver i forbindelse med handlen. Nogle er hyret som vagter, andre kaldes løbere. Når vagterne i Pusher Street råber “ost”, er det et advarselssignal om, at politifolk i uniform er på vej.

Betjentene har i år indtil nu beslaglagt 214 kilo hash, 102 kilo skunk og omkring 55.000 joints.

Også kontanter er blevet fundet under de talrige aktioner. 1,1 millioner kroner er det blevet til, fremgår det af opgørelsen.

Lukket og åbnet igen

Newsbreak.dk og Ritzau har løbende dækket politiets arbejde på Christiania. Fristadens hashmarked blev lukket ned af chrstianitterne selv, da de i 2016 valgte at rydde gaden. Det skete efter, at to politifolk og en civil borger blev ramt af skud. Gaden blev dog siden genåbnet for så at blive lukket ned igen 22. maj. Den blev genåbnet igen 25. maj, hvorefter politiet annoncerede, at man ville optrappe indsatsen mod den åbenlyse hashhandel.

Derudover  kom det i sommeren 2018 frem, at man hos politiet mente, at der blev solgt andet end hash, nemlig  kokain i bydelen. Handel med hårde stoffer har ellers været bandlyst på Fristaden i årevis, men alligevel begyndte politiet i 2018 at finde kokain så ofte, at man fik mistanke om, at det bliver solgt, og ikke kun indtaget, på Christiania.

Så sent som i maj 2019 blev flere personer sigtet for at fremstille tudisnvis af joints, der blev fragtet til blandt andet Christiania på daglig basis. Det kom frem, da Operativ Specialafdeling i Københavns Politi føjede et nyt kapitel til en månedlang efterforskning, hvor man i sidste ende sigtede seks personer for at have “forarbejdet, fremstillet og transporteret ikke under 39.200 almindelige joints og 29.400 store joints”.

Trusler mod politiet

De mange indgreb fra ordensmagtens side får jævnligt en fjendtlig modtagelse. 45 er blevet sigtet for grove ord, og flere end 100 er sigtet for vold eller trusler om vold mod politiet.

I en pressemeddelelse i januar i år udtalte politidirektør Anne Tønnes, at de organiserede hashhandlere er presset og har svært ved at etablere sig som tidligere med faste boder. Om den forstærkede indsats i 2018 hed det, at “resultaterne viser, at den virker”.

“Målet med vores indsats er at komme den organiserede kriminalitet til livs”, fortalte politidirektøren. Resultaterne blev også tillagt opbakning på Christiania fra folk, “som har fået nok af de organiserede hashhandleres tyranni”.

De nye tal ønsker vicepolitiinspektør Lars-O. Karlsen i Københavns Politi ikke at knytte kommentarer til eller at forklare. I en mail til Ritzau begrunder han tavsheden med, at der endnu ikke er dannet en regering.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu