ANNONCE

Heunicke får en næse

3. december 2020 17:43 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sundhedsminister Magnus Heunicke får politisk næse i sag om regeringens strategi for håndtering af coronasmittede mink, bekræfter støttepartiet Enhedslisten.

Heunicke får en næse
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) før åbent samråd om hvorfor Region Sjælland ikke blev informeret forud for ministerens udtalelser om at den nye mutation af covid-19, Cluster-5 skulle have spredt sig på Midtsjælland, Christiansborg i København, torsdag den 3. december 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får en politisk næse i sag om regeringens strategi for håndtering af coronasmittede mink.

Det bekræfter Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for regeringens støtteparti Enhedslisten, efter et samråd om minksagen torsdag.

Det politiske flertal bag næsen er Enhedslisten og blå blok.

Det er ikke første gang, at Heunicke får en næse i forbindelse med coronakrisen.

Tilbage i juni var han en af tre ministre, der fik en næse i sagen om Danmarks tilbud om ældre respiratorer til Italien.

Næsen får ingen konsekvenser for Heunicke. Han bliver ikke væltet, lyder det fra Enhedslisten.

Fakta

Overblik over mink-sagen

* April:

Der bliver konstateret covid-19 i to hollandske minkbesætninger.

* Juni:

15. juni findes der covid-19 i en minkbesætningen i Danmark, nærmere bestemt i Hjørring.

17. juni skriver Sundhedsstyrelsen, SST, og Statens Serum Institut, SSI, at “såfremt der kan ske smitte fra mink til mennesker, kan mink udgøre et smittereservoir, der kan udgøre en smitterisiko for mennesker.”

Det anbefales, at covid-19 i mink undersøges nærmere.

19. juni: Det bliver slået fast, at mink og mennesker har smittet hinanden.

24. juni: Fødevarestyrelsen begynder screening af minkfarme for covid-19.

* Juli:

6. juli starter en række myndigheder og styrelser et samarbejde omkring overvågning af situationen med covid-19 i mink. Det siges samtidigt, at man ikke mener, der er behov for at slå mink ned ud fra “et forsigtighedsprincip”.

Regeringen stopper praksis med at slå smittede minkbesætninger ned.

18. juli får Fødevarestyrelsen at vide, at smittekæder har tilknytning til minkbesætninger.

* September:

7. september skriver Sundhedsstyrelsen til Sundheds- og Ældreministeriet i et notat, at genetiske undersøgelser har vist mutationer på de dele af virus, vacciner angriber.

8. september bliver notatet sendt til Sundheds- og Ældreministeriet samt Miljø- og Fødevareministeriet, der skal vurdere yderligere tiltag for at bremse smitte hos mink.

Notatet bliver ikke forelagt nu forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

15. september skriver Fødevarestyrelsen i et notat, at SSI vurderer risikoen for smitte fra mink til menneske til at være “høj”.

Det bliver samtidigt beskrevet, at man ikke kan konkludere, at mutationer vil hæmme vaccine, men at SSI “anfører, at der fortsat sker betydelige genetiske ændringer i minkvarianten, som vækker bekymring for fremtidig human immunitet.”.

21. september modtager Sundheds- og Ældreministeriet et notat fra SSI om, at der er opstået nye virusvarianter i mink, der er spredt til mennesker. Og at det giver anledning til “generel bekymring” om mutationer af covid-19 i mink.

– Den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer i spikeproteinet og spredning ved videresmitte til mennesker i Danmark, kan derfor udgøre en potentiel fare for folkesundheden, står der i notatet.

24. september skriver Sundhedsstyrelsen i et notat, at inddæmning af covid-19 i mink ikke har været tilstrækkeligt, at der kan være behov for yderligere tiltag og at manglende inddæmning kan have “store konsekvenser for smittespredningen”.

* Oktober:

1. oktober beslutter regeringen på grund af fortsat, kraftigt stigende smitte, at syge mink og raske mink inden for 7,8 kilometer af syge mink skal slås ned.

13. oktober siger SSI’s Anders Fomsgaard, at muteret covid-19 fra mink kan ødelægge effekten af en kommende vaccine.

26. oktober orienteres Folketinget om, at der er observeret mutationer af covid-19, der kan hæmme kommende vacciner.

* November:

3. november skriver SSI i en risikovurdering, at #fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.”

Her er 225 minkfarme konstateret smittet.

4. november meddeler regeringen, at alle mink i Danmark skal slås ned.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu