ANNONCE

Heunicke: Her er kurven vi er bange for

16. januar 2021 11:32 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det vil blive altdominerende

Heunicke: Her er kurven vi er bange for
Magnus Heunicke gør lørdag status over bekymringerne i coronatid. Foto: Scanpix

På Facebook deler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lørdag formiddag smittekurver, der skal synliggøre, hvorfor mutationer vækker bekymring og kræver restriktioner. Strenge restriktioner.

Det er især mutationen B117, der vækker bekymring. Den kendes også som “den britiske variant”, fordi den er blevet opdaget i Storbritannien. Det vakte nemlig opsigt, at der pludselig skete en eksplosiv vækst i positive coronaprøver i amtet Kent mod slutningen af 2020.

Nu er det den altoverskyggende coronavirus i Storbritannien, og den vurderes at være op mod 70 procent så smitsom som allerede kendte varianter i Danmark. Ved et pressemøde for nogle dage siden, oplyste Heunicke, at der er sket en vækst i tilfælde med B117 i Danmark på 55 procent på få dage.

I sit Facebook-opslag skriver Heunicke, at der trods et stort fald i daglige smittetal, stadig ikke kan løsnes for de skrappe restriktioner, der er indført i Danmark. Snarere tværtimod. For det hele kan sættes over styr på kort tid med en så smitsom virusvariant. Det ses i kurverne.

“Efter kort tid bliver de fuldkommen dominerende, hvorefter smittekurverne stiger voldsomt, hvis ikke der bliver sat hurtigt og konsekvent ind. I nabolandet Irland (den mørkeblå kurve) er den ugentlige incidens pr. 100.000 steget til mere end 900. Dette ville i Danmark svare til mere end 52.000 smittede om ugen eller 7.500 om dagen”, skriver han.

Stadig for højt

For at sikre, at B117 ikke får overtaget, vurderer eksperter, at det såkaldte kontakttal som minimum skal ned omkring 0,6 eller 0,7. Det betyder, at skrappe restriktioner er nødvendige længe endnu. Der er nemlig andre mutationer.

“Den irske næsten lodrette smittekurve viser, hvor hurtigt og hvor meget situationen kan eskalere. Og vi ved, at der er andre smitsomme varianter derude, som kan have bredt sig til Europa uden, at det er opdaget endnu. Det skyldes, at det desværre er meget få lande, der sekventerer deres positive prøver i laboratorierne i særlig høj grad. Det gør vi i Danmark i stor udstrækning, og vi udbygger denne indsats, så vi kan følge udviklingen i varianterne mere tæt og have en stærkere epidemikontrol”, skriver Heunicke.

I Danmark skal alle coronavirus-prøver nu sekventeres for forekomst af B117. På førnævnte pressemøde bad justitsminister Nick Hækkerup desuden om, at alle, der går på arbejde og er i fysisk nærhed af andre mennesker, lader sig teste ugentlig.

“De danske smittetal skal længere ned, så vi har et lavere udgangspunkt for den forøgede smitte og det stigende kontakttal, som vi må forvente i takt med, at B117 og eventuelt andre mere smitsomme varianter bliver mere udbredt denne vinter. Vores opgave er at sørge for, at B117 har så lidt brændstof i tanken, når den tager over”, skriver sundhedsministeren.

Med så hastig en spredning af smitte, vil langt flere sårbare blive ramt, og langt flere vil blive indlagt – det kan på sigt få et allerede meget presset sundhedsvæsen ud i et total kollaps.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu